Запрошуємо до співпраці виконавців курсових та дипломних робіт на взаємовигідних умовах.

Ботулізм - гостра інфекційна хвороба з групи кишкових інфекцій

План

Морфологічні і культуральні властивості

Ферментативні властивості

Резистентність.

Епідеміологія.

Клініка.

 

Ботулізм — гостра інфекційна хвороба з групи кишкових інфекцій, яка характеризується важким ураженням нервової системи зі слабкістю скелетних і гладких м'язів, порушенням зору, ковтання, моторики кишок. Спричиняється анаеробним мікробом Сl. botulinum (ceротипи А, В, С, D, Е, F), який утворює спори і дуже сильний екзотоксин. Відноситься до роду Clostridium, був відкритий у Голландії Е. ван Ерменгемом у 1896 р. Збудник був виділений із шинки, що послужила джерелом отруєння 34 чоловік.

Морфологічні і культуральні властивості. С. botulinum — це палички з закругленими кінцями, мають жгутики, хоча вважаються слаборухливими мікроорганізмом. При влученні в несприятливі умови утворюють спори. Строгі анаероби. Молоді культури забарвлюються грампозитивно, 5-добові— грамнегативно. Вирощуються в звичайних середовищах рн 7,3—7,5. На глюкозо-кров’яному агарі утворюють дрібні сіруваті чи жовтуваті мутні колонії неправильної форми. На желатині збудники утворюють круглі прозорі колонії, на кров'яному агарі — зони гемолізу. У печінковому бульйоні клостридії ботулізму утворюють рівномірне помутніння, потім з'являється осад на дні і бульйон просвітлюється.

Ферментативні властивості. Клостридії ботулізму утворюють желатиназу, лецитиназу, сірководень і аміак, а також летучі аміни, алкоголі, оцтову, молочну і масляну кислоти. Ферментують з утворенням кислоти глюкозу і мальтозу.

Антигенна структура

Встановлено наявність 8 сероварів збудника ботулізму — А, В, С, З2, D, E, F і L. Кожен серовар характеризується специфічною імуногеністю. Мають Про-антиген, що є загальним для всіх сероваров.

Резистентність. Вегетативні форми збудника ботулізму гинуть при 80°С за 30 хв. Суперечки витримують кип'ятіння від 1,5 до 6 годин, при t - 115°С вони гинуть через 30—40 хв, при 120РС — через 3—20 хв. У великих шматках м'яса і банках великої ємності вони можуть залишатися живими і після їх автоклавування при 120°С протягом 15 хв. У 5% розчині фенолу суперечки зберігаються доба. Ботуліничний екзотоксин при кип'ятінні руйнується протягом 10 хв, стійкий до дії сонячного світла.

Епідеміологія. Резервуаром збудника ботулізму є переважно теплокровні травоїдні тварини. У зовнішнє середовище мікроби потрапляють з випорожненнями. Інфікування людини відбувається при споживанні забруднених спорами продуктів, частіше домашнього консервування (м'ясо, гриби, овочі, риба). Захворювання спричиняють не самі мікроби, а екзотоксини, що їх вони утворюють при розмноженні в анаеробних умовах.

Клініка. Інкубаційний період коливається від декількох годин до 10 днів. Тривалість і важкість перебігу хвороби залежать від дози токсину, що потрапив в організм.

У клінічній картині розрізняють варіанти з переважанням диспепсичних явищ, порушення зору чи дихальної функції. У першому варіанті хвороба починається з нудоти, блювання і проносу, який змінюється на тривалий закреп. Багато хворих скаржаться на здуття живота, сухість у роті, утруднення при ковтанні.

Часто першими проявами ботулізму є скарги на порушення зору: зниження його гостроти, “туман” або “сітка” перед очима, двоїння предметів; сухість в роті.

При обстеженні виявляють погіршення акомодації, ністагм (частіше вертикальний), мідріаз із втратою реакції на світло, анізокорію, страбізм, блефароптоз. Поряд з очними симптомами рано з'являються

1 2 3

Схожі роботи