Запрошуємо до співпраці виконавців курсових та дипломних робіт на взаємовигідних умовах.

Кролівництво

Кролівництво - перспективна галузь тваринництва, яка забезпечує населення дієтичним м'ясом, продукує хутро і пух. В Україні воно розвивається нестабільно, що пов'язано з багатьма причинами, в т. ч. незадовільним рівнем селекції. За прогнозом, у найближчі роки м'ясо кролів займе значне місце у харчуванні людини. Розведення кролів ґрунтується на знанні їх біологічних особливостей. Ці тварини мають короткий період сукрільності (28-32 днів), багатоплідні (6-9 кроленят в окролі), в результаті від самки за рік можна отримати 36-40 кроленят. Кролі поліестричні. Самка може бути спарована й запліднена майже завжди, бо овуляція настає тільки під впливом парування. Скороспілість та інтенсивність росту, висока оплата корму, добрі акліматизовані здатності кролів постійно привертають до себе увагу спеціалістів і працівників різних форм господарювання.

Залежно від основного напрямку продуктивності і біологічних особливостей, породи кролів поділяють на м'ясні, м'ясошкуркові і пухові, а залежно від розмірів на - на великі(понад 4,5 кг), середні (3-4,5 кг) і дрібні (до 3 кг)

За чисельністю перше місце посідає радянська шиншила (44,3 % усього породного поголів'я), затим каліфорнійська (21,2), білий велетень (11,4), сірий велетень (11,2), новозеландська (9,0 %). Надто мало кролів порід сріблястий (0,8 %), віденський голубий (0,8), чорно-бурий (0,9) та біла пухова (0,1 %). У кролівництві проблема збереження генофонду дуже гостра, бо багато порід малочисельні, мають високу генетичну мінливість, зменшилась кількість племінних господарств, по більшості порід, за винятком радянської шиншили і сірого велетня, відсутня програма крупномасштабної селекції. В зв'язку з цим важливе значення набуває свідоме управління селекційним процесом на підставі знань особливостей окремих порід.

Кролі м'ясних порід відрізняються високою скоростиглістю. Вони мають широкий видовжений в попереку тулуб округлої форми. До м'ясних порід відносять новозеландську білу, каліфорнійську та ін

Кролівництво відіграє значну роль в забезпеченні людства продовольством та хутровими виробами.

Світове виробництво м'яса кролів перевищує 2 млн. тонн. У Китаї його виробляють близько 1 млн. тонн, Італії - 160-180 тис. тонн, Франції - 140-180 тис. тонн.

В роки найвищого розквіту галузі (1975-1985 роки) в Україні щорічно вироблялось 120-165 тис. тонн кролятини і 30-45 млн. шкурок, а її частка в світовому виробництві кролятини досягала 8 відсотків.

В Загальнодержавному обсязі виробництва м'яса на частку високо дієтичної кролятини припадало 8-10 %.

Кролівництво в Україні було досить прибутковою галуззю, а цією справою займались понад 600 тис. кролівників.

Проте, в останні роки кролівництво занепало через відсутність сучасних наукових розробок з питань повноцінної годівлі, технології утримання кролів, низький рівень ведення племінної роботи і ветеринарного забезпечення Стримує розвиток галузі і відсутність координуючих органів, як у центрі так і на місцях.

У найближчій перспективі м'ясо кролів займе вагоме місце в харчуванні людей всього світу.

Швидкому відтворенню та подальшому розвиткові галузі сприяють виняткові біологічні та господарсько-корисні особливості кролів.

Це - висока плідність, скоростиглість, оплата кормів, невибагливість до умов утримання (клітки на подвір'ї, шеди, навіси, хліви), доступність догляду широких верств населення та ефективного використання поширеного асортименту кормів (посівних, лугових, лісових) поживних з мінімальною витратою висококоштовних концентрованих кормів

1 2 3 4 5 6 7 8

Схожі роботи