Кухонна сіль
Кухонна сіль
Кухонна сіль — природна кристалічна сполука, яка містить 97-99,7% чистого хлористого натрію та незначну кількість Домішок. У чистому вигляді кухонна сіль містить 39,4% натрію, 60,6 - хлору.
Кухонна сіль добре розчиняються у воді, її розчинність майже не залежить від температури розчину. Насичені розчини солі мають низьку температуру замерзання (-21 °С) і киплять за температури близько -Н08°С.
Питома вага чистої монолітної солі — 2,16%.
Серед приправ кухонна сіль займає провідне місце. Вона не тільки змінює смакові властивості продукту, але й має величезне фізіологічне значення.
Кухонна сіль - основне джерело надходження натрію і хлору до організму людини.
Хлористий натрій - неодмінний компонент крові, лімфи, клітинної протоплазми і служить основним регулятором обмінних процесів в організмі та осмотичного тиску в тканинах і клітинах, позитивно впливає на еластичність і подразненість м'язів і нервів. У процесі шлункової секреції іони СІ беруть участь в утворенні соляної кислоти в шлунку, а іони натрію -в утворенні соку підшлункової залози, зумовлюючи його лужну реакцію.
Недостатнє надходження хлористого натрію призводить до порушень кислотно-лужної рівноваги та водно-сольового обміну в організмі людини, що на сам кінець зв'язано з регулюванням обміну речовин і підтримкою життєво важливих функцій організму людини в цілому. Для забезпечення нормальних фізіологічних функцій людина щодня повинна одержувати з їжею до 20-25 г за добу хлористого натрію, що перевищує фізіологічну норму споживання майже вдвічі.
Кухонна-сіль витрачається, головним чином, для харчових цілей, решта служить сировиною для багатьох нехарчових галузей промисловості.
У харчовій промисловості сіль застосовується як смакова речовина і як чинник формування асортименту товарів
Крім харчових цілей, кухонну сіль використовують для виготовлення розчинів хладагенту в холодильній промисловості, для продукування соляної кислоти, соди, хлору, їдкого натрію та інших хімічних сполук, у миловарінні, виготовленні кераміки і барвників для фарбування тканин тощо.
Природні запаси хлористого натрію у світі практично невичерпні. За запасами солі країни СНД займають перше місце в світі. Близько половини (до 47%) всієї солі, що видобувається, дають родовища України, найбільшими серед яких є Артемівське, Слов'янське та Солотвінське.
За походженням і способом видобування харчову кухонну сіль поділяють на кам'яну, виварну, самосадочну і садочну.
Кам'яна сіль залягає у вигляді