Особливості розміщування та укладання товарів на зберігання на складах

Особливості розміщування та укладання товарів на зберігання на складах

Раціональна схема розміщення товарів

 Прийняті по кількості і якості товари укладають в тару, пакетують і переміщають в зону зберігання. Тут їх укладають на стелажі або в штабель. Велике значення для здійснення оперативного контролю і догляду за товарами, швидкого їх відібрання і відпуску мають розробка і дотримання раціональної схеми розміщення товарів, яка передбачає закріплення за товарами певних груп, підгруп і найменувань постійних місць зберігання (секцій, ділянок, стелажів і т. д. ). При розробці таких схем необхідно враховувати об'єм і порядок надходження товарів на склад, умови їх реалізації, правильне товарне сусідство і можливість повсякденного спостереження за їх збереженням.

Способи укладання товарів

 На зберігання товари укладають різними способами, вибір залежить від:

 - форми товару і тари

 - маси кожного тарного місця

 - фізичних властивостей товарів і інших чинників.

 Перевага віддається такому способу укладання, при якому не допускається пошкодження товару і тари, раціональніше використовуються складські приміщення і устаткування, створюються зручності для контролю за станом товарних запасів. Розрізняють два способи укладання товарів: штабельний і стелажний.

 Штабельний спосіб укладання застосовують при зберіганні різних продовольчих і непродовольчих товарів, затарених в мішки, купи, кулі, ящики, бочки.

 Розрізняють три способи штабельного укладання:

- прямий;

- в перехресну клітину;

- в зворотну клітину.

  При укладанні товарів в штабель необхідно стежити за тим, аби в складському приміщенні забезпечувалася нормальна циркуляція повітря і виконувалися санітарні вимоги. З цією метою штабелі повинні розміщуватися не ближче 0. 5 м від зовнішньої стіни і 1. 5 м від опалювальних приладів. Між штабелями мають бути проходи шириною близько 1

5 м.

  Широкого поширення набув стелажний спосіб укладання товарів на зберігання. При цьому способі розпаковані товари, а також товари в зовнішній тарі різними способами (рядами, десятками і так далі) укладаються на стелажі. Найбільш ефективне стелажне зберігання, виложених на піддони. Воно забезпечує широке вживання підйомно-транспортних механізмів, створює хороші умови для повсякденного оперативного обліку товарів. Стелажне зберігання товарів дозволяє раціональніше використовувати місткість складу.

 Вимоги до укладання товарів на зберігання

 При укладанні товарів на зберігання необхідно дотримуватися наступних основних вимог:

 1. однорідні товари мають бути укладені в стелажах по обидві сторони одного проходу;

 2. при укладанні товарів вручну їх слід розміщувати у комірках стелажів по вертикалі з тим аби вони знаходилися в одній або в декількох поряд розташованих секціях;

 3. на верхніх ярусах стелажів повинні розміщуватися товари тривалого зберігання, а також товари, що відпускаються із складу крупними партіями;

 4. тарні місця повинні укладатися (при будь-якому способі зберігання) маркіровкою назовні.

 4. Створення необхідних режимів зберігання товарів.

 Для зберігання одягу на складах використовують механізовані вішалки. Для перевезення і зберігання одягу усе більш широке вживання знаходять пересувні вішалки. Вироби, що зберігаються і перевозяться

1 2

Схожі роботи

Реферати

Курсові

Дипломні