Вітаміни, їх роль в обміні речовин

План

Вітаміни та здоров’я

Загальна характеристика основних груп вітамінів

Вітаміни, їх роль в обміні речовин

Значення вітамінів для росту й розвитку дитини

Авітаміноз, гіповітамінози

   

Вітаміни та здоров’я

Серед найбільших досягнень ХХ століття на стику наук біології, медицини та хімії – відкриття вітамінів і вивчення їхньої ролі в життєдіяльності організмів людини і тварин. Розпочалося це з наукових досліджень, які виявили, що поруч із такими харчовими складниками, як білки, вуглеводи (цукри), жири та мінеральні речовини, для життя тваринних організмів необхідні ще речовини, що знаходяться в рослинах у невеликих кількостях і які не можуть утворюватися (синтезуватися) в організмі людини та ряду тварин. За досягнення в галузі біохімії вітамінів було присуджено декілька Нобелівських премій. Ці дослідженн встановили, що при недостатній кількості вітамінів у їжі виникають захворювання.

Ці недуги отримали загальну назву “авітамінози”, та насправді мова йде про той чи інший гіповітаміноз (зменшення, а не відсутність конкретного вітаміну). Кожен із вітамінів має певне призначення в організмі, і при його відсутності не можуть відбуватись окремі етапи обміну речовин, що врешті призводить до загибелі організму, а при зменшенні кількості вітамінів процеси життєдіяльності знижуються. Наслідки вітамінної недостатності – розлади здоров’я загального характеру з наступними ускладненнями, часто інфекційного походження через зниження захисних здатностей організму. Зовнішні характерні ознаки недостатності різних вітамінів подібні, – це загальна слабкість, зниження реакцій організму, що призводить до подальших ускладнень, хоч у кожному гіповітамінозі ланки розладу обміну речовин різні, й вони на початках мають істотні клініко-біохімічні відмінності, які виявляють певні біохімічні дослідження. Зараз відомо понад 20 різних вітамінів, які поділяють на розчинні у воді або в жирах. Це дуже важливий фактор для забезпечення організму тим чи іншим вітаміном. Не можуть бути використані жиророзчинні вітаміни при нестачі або відсутності в харчах жирів

Яка ж роль окремих вітамінів?

 

Загальна характеристика основних груп вітамінів

Група В

Зупинимося на деяких із них. Так тіамін (вітамін В1) проявляє свою дію через включення його до складу структури деяких ферментів, – без цього вітаміну вони не активні. Це стосується, зокрема, ферментів, які проводять розщеплення ряду кетокислот, у тому числі піровиноградної, на якій об’єднуються різні ділянки обміну речовин. У зв’язку з цим ділянкою нестача в організмі тіаміну особливо небезпечна для серцевого м’яза, серцева діяльність часто порушується при нестачі в харчах цього вітаміну. Наслідок цього гіповітамінозу – виникнення поліневриту, у зв’язку з чим цей вітамін іще називають антиневротичним, або аневрином. Багатим джерелом забезпечення організму тіаміном є дріжджі (в них міститься значна кількість і інших вітамінів групи В), висівки зерна злаків, хлібні вироби (разовий чорний хліб). Отже, повноцінними в забезпеченні цим вітаміном є чорний хліб або хлібні вироби, які виготовляють з допомогою дріжджів, і тоді навіть білий хліб забезпечує (завдяки дріжджам) потребу організму в тіаміні. В інших випадках, зокрема, коли при випічці хліба застосовують недріжджові препарати, треба обов’язково використовувати аптечні форми тіаміну. Добова потреба тіаміну для людей коливається в межах 0,5-3,0 мг. Помітили, що тіамін проявляє протипухлинну дію, зокрема при лейкозах. У групі вітамінів, позначених літерою В (всі позначення вітамінів проведено латинськими літерами), є ще цілий ряд представників. Усіх їх тут

1 2 3 4 5 6

Схожі роботи

Реферати

Курсові

Дипломні