Американская национальная кухня

Американська кухня (кухня США) найбільш повно відбиває менталітет всієї американської нації і характеризується раціоналістичністю, стандартизованістю й масовістю. У раціоналістичній американській кухні основними продуктами стали консерви, презерви, ковбасні вироби, бутерброди і готові напої, найчастіше холодні: віскі, пиво, коктейлі, соки.

 

Смажена курка з французькою картоплею

Лише деякі гарячі страви швидкого готування, зручні для стандартизації порцій і цін, допускалися в цю кухню: стейки, бургери, сосиски, яєшня, кава. Чай, що вимагає особливих умов заварки, уже ставав неможливим у цьому «потоці», тому що він неминуче втрачав якість, перетворюючи в бурду, і від нього легше було відмовитися. Усякі відхилення від стандарту також безжалісно виганялися з раціоналістичної кухні.

Однак, ці тверді правила пом'якшувалися, тим, що в США паралельно зберігалися і культивувалися ті національні кухні, що у своєму репертуарі мали страви, здатні стати стандартними і конкурувати по ціні з стравами раціоналістичної кухні.

Такими кухнями були:

  • італійська зі своїми знаменитими піцею, полентою, макаронними стравами (спагеті, макарони, вермішель, равіолі й ін. ),
  • китайська і японська:
  • по-перше, з незамінним для них рисом, смак якого можна всіляко змінювати за допомогою різних приправ та прянощів;
  • по-друге, традиційним типом приготування ряду гарячих страв, особливо супів у китайській кухні (швидка комбінація заздалегідь відварених м'яса, пташини, риби, овочів з гарячим м'ясним, курячим, рибним чи овочевим бульйоном);
  • по-третє, із стравами, близькими за характером консервованим (качині мариновані яйця, трепанги, кальмари, соєві пасти, морська капуста й ін. );
  • по-четверте, з добре стандартизованою японською гарячою рибною стравою - темпурою.

Улюблені страви американців — овочеві та фруктові салати (жоден сніданок, обід, вечеря не обходиться без них), м'ясо і птиця з овочевим гарніром, фруктові десерти.

Великою популярністю користується зелений салат, що подається нарізаним великими шматками, у натуральному вигляді, і вже на столі приправляється різними спеціями

В Америці взагалі в багатьох ресторанах та кафе вартість салату з овочів включена в ціну основної страви, і він слугує обов'язковим додатком до сніданку чи обіду, точно так само як склянка води з льодом.

В асортименті рибних холодних страв і закусок немає заливної чи копченої риби, рибних консервів, рідко зустрічаються рибні делікатеси.

З перших страв американці надають перевагу супам-пюре, бульйонам або фруктовим супам.

В якості других страв споживаються в основному яловичина, нежирна свинина, кури, індички. Усі м'ясні страви готуються негострими, спеції й соуси кожен кладе на свій смак вже на столі. Улюблені національні страви — ростбіф із кров'ю та стейк.

 

Яблучний пиріг

Для гарнірів використовуються тільки овочі (тушковані стручкові боби й квасоля, зелений горошок, кукурудза з вершками, спаржа, кольорова капуста, тощо) й картопля (відварна, смажена, тушкована).

Крупи, макаронні вироби американці не люблять. Не їдять вони і тушковану капусту. Американці мало споживають хліба, зокрема білого, а також борошняних виробів, круп'яних і борошняних гарнірів, жирів.

 

Брауні

Досить широко в американській кухні представлені всілякі десертні

1 2