Бактериальный ожог плодовых растений

Бактеріальний опік плодових збудником якого є Erwinia amylovora, надзвичайно шкодочинна хвороба плодових культур. Збудник уражує близько 170 видів рослин. Найбільшої шкоди завдає рослинам родини Rosaceae. Найбільш чутливими плодовим культурами до опіку є: груша, яблуня, айва, слива, абрикос, вишня, персик. Декоративні та дикорослі: глід, піроканта, горобина, китайська айва, спірея, троянда. Існує виражена сортова різниця в чутливості до захворювання.

Опік плодових уражує квіти, листки, пагони, гілки, стовбур, корінь, плоди. Квіти в'януть, змінюють забарвлення від природного до коричневого та чорного, засихають, залишаючись на дереві. При теплій вологій погоді на квітках і квітконіжках спостерігається виділення молочно-білого ексудату. Листки та пагони в'януть, темніють та згодом засихають.

Гали яблука гілки з “випаленими” листами після сильної інфекції бактеріального опіку плодових

Шкодочинність хвороби виражається в ослабленні дерев, втраті товарної якості плодів та зниженні врожайності, а за сприятливих умов для розвитку хвороби — у повній загибелі рослин.

Загальна площа зараження на 1. 01. 2006 р. складає 52,62 га: в Закарпатській області 16,62 га і 36 га в Чернівецькій

Захворювання виявили на високочутливих до бактеріального опіку культурах: груші, яблуні, айві, глоді. В уражених опіком дерев, віком від 5 до 20 років, спостерігалося в'янення та побуріння пагонів, плодів і листя.

Поширення збудника проходить за допомогою комах-запилювачів (бджоли, оси, джмелі), мух, попелиць та інших комах. На більш далекі відстані збудника опіку переносять птахи (шпаки). Дощ та вітер також сприяють перенесенню збудника на нові території.

Передається збудник з садивним матеріалом та прищепами. Вірогідність ураження зростає при недотриманні правил дезінфекції під час обрізки дерев.

Карантинні заходи

  • забороняється ввезення садивного та щепного матеріалу із заражених районів країн, де зареєстровано захворювання;
  • обов'язковий карантинний догляд та лабораторна експертиза;
  • для вчасного виявлення захворювання необхідне обстеження посадок у період цвітіння та достигання плодів.
  • сильно уражені опіком плодових поодинокі плодові дерева знищують шляхом викорчовування і спалювання їх на місці;
  • при незначному ураженні окремих гілок опіком плодових проводять п'ятиразовий обробіток в період цвітіння плодових дерев бордоською рідиною;
  • у період спокою пізно восени роблять обрізку окремих гілок: молодих на відстані 20-25 см від місця ураження, старих – на відстані 10-15 см;
  • як профілактичний захід рекомендується проводити викорчовування дикорослих груш, яблунь і глоду, які можуть бути джерелом інфекції;
  • при закладанні нових садів необхідно вибрати стійкі сорти;
  • проводити боротьбу з комахами-переносниками.

Агротехнічні заходи 

Серед хвороб, внесених до Переліку карантинних мікроорганізмів України, найбільше значення має бактеріальний опік плодових Erwinia amylovora (Burril) Wilslow et al. , яку вперше було виявлено в 1780 році в США.
Збудник належить до родини Enterobacteriacea і нагадує собою рухому грамвід’ємну паличку з великою кількістю джгутиків, які рівномірно розташовані по поверхні. Спор та капсул не утворює. Erwinia amylovora відносно стійка до умов зовнішнього середовища. Встановлено, що на сонячному світлі в краплинах ексудату бактерія гине лише через 22 години, а без світла зберігається в ексудаті більше двох місяців. У грунті, за сприятливих умов, бактерії зберігають свою життєздатність не більше 38 днів, у зрізаних пагонах, залежно

1 2 3

Похожие работы