Горох

План

  1. Загальні відомості про горох
  2. Ботанічна характеристика гороху
  3. Характерні морфологічні ознаки посівного та польового гороху
  4. Горох посівний
  5. Горох польовий
  6. Коренева система
  7. Стебло трав'янисте
  8. Листки
  9. Квітки
  10. Плід
  11. Різновидності гороху
  12. Сорти
  13. Опис технології вирощування гороху

Загальні відомості про горох

Горох (Pisum) - однолітня, самопильна трав'яниста рослина сімейства Бобові, зернова бобова культура.

Батьківщиною гороху вважають Південно-Західну Азію, де він вирощувався ще в кам'яному віці, в Україні горох відомий з незапам'ятних часів.

Горох саме багате джерело білка - серед овочевих культур. Білки гороху подібні з білками м'яса, тому що містять ряд незамінних амінокислот (цистин, лізин, триптофан, метіонін). Також у горосі багато аскорбінової кислоти (до 59мг%), маються різні цукри (більш 7%), крохмаль (1-3%), вітаміни З, РР, групи В, каротин, клітковина. Живильна цінність гороху в 1,5- 2 рази вище, ніж картоплі й інших овочів, крім тою горох багатий солями калію, кальцію, фосфору і заліза.

Рослина гороху одна із самих холодостійких овочевих культур, особливо це виявлено в сортів з округлими, гладкими насіннями. Сходи гладкозернистих сортів витримують заморозки до -6°С. По цьому горох можна висівати ранньої навесні. Оптимальна температура для проростання насіння і наступного росту рослини 16-25°С.

Горох є однією з кращих кулісних культур. До моменту посіву чи посадки теплолюбних культур він встигає сформувати високі стебла, надійно захищаючі їх від вітру.

Будучи рослиною помірних широт, горох позитивно відзивається на довгий день. Вегетаційний період гороху в північних районах коротше, ніж на Півдні, а при короткому 10 годинному дні деякі сорти навіть не зацвітають. Він погано переносить затінення і добре росте на освітлених ділянках.

Горох вимогливий до ґрунтової вологи, особливо при проростанні насіння і в перший період вегитації. Мириться з надлишковою вологістю, але не переносить високого стояння ґрунтових вод. Завдяки могутній кореневій системі - горох стійкий до короткочасних посух. Кращі ґрунти для гороху - легкі суглинки і субпіщаники з нейтральною реакцією. На малородючих ґрунтах ефективне внесення як органічних (перегній, компост), так і мінеральних добрив (особливо чуйний на фосфорно-калійні).

Догляд за рослинами складається в розпушуванні ґрунту, у забезпеченні рослин вологою, знищенні бур'янів, своєчасній установці опор. Низькорослі сорти в опорі не бідують. Якщо посіви гороху будуть виконувати функцію захисних куліс, то споруджують шпалери.

Врожай забирають багаторазово, по мірі формування бобів. Знімаються боби добре заповнені горошком, які не почали втрачати яскраво-зеленого збарвлення

В міру дозрівання гороху кількість цукрів зменшується, а білка і крохмалю збільшується.

У їжу горох використовується у виді недоспілого насіння (зеленого горошку), споживають у свіжому, консервованому, сухому і замороженому виді. Готують з нього супи, гарніри до різних м'ясних блюд, пюре, салати, а також він служить для прикраси різних блюд.

Ботанічна характеристика гороху

Рід гороху - Pisum L. (підродини лядвенцевих - Lotoideae) - поділяється на шість видів:

горох культурний (посівний) - P. sativum L. ;

горох високий - Р- elatius Steven. ;

горох низькорослий - P. himile Boiss et Мої. ;

горох абіссінський - P. abyssinicum Braun. ;

горох червоно-жовтий - P. fulvum Sibth. et Sm. ;

горох багаторічний (красивий) - P. formosum Boiss.

Найпоширеншіим є посівний горох, який визнається деякими ботаніками як збірний вид культурного гороху (Pisum sativum L. ). Його поділяють на чотири підвиди:

культурний посівний - sativum Gov. ;

польовий - arvense L. ;

закавказький - transcaucasicum Gov. ;

азіатський - asiaticum Gov.

Академік П. М. Жуковський вважає, що посівний і польовий горох - це самостійні види. Переважна більшість сортів, які вирощують в Україні, належать до виду культурного, або посівного гороху, менша частина - до польового, який ще

1 2 3

Похожие работы