Методы определения общего белка в сыворотке крови
План
Методи визначення загального білка в сироватці крові 3
Нормальні значення загального білка сироватки крові 3
Клінічне значення визначення загального білка сироватки крові 3
Азотометричні методи 5
Гравіметричні методи 5
«Преципітаціонні» методи 6
Методи спектрофотометрій 6
Рефрактометричні методи 7
Колориметричні (фотометричні) методи 8
Інші методи визначення загального білка сироватки крові 8
Література 9
Методи визначення загального білка в сироватці крові
Під терміном «загальний білок сироватки крові» або «загальний білок крові» розуміється велика кількість білків, що присутніх в сироватці крові і розрізняються між собою по структурі, физико-хімічним властивостям, функції. Всі білки сироватки крові ділять на Альбумін і глобуліни. У плазмі крові крім Альбуміну і глобулінів міститься також Фібриноген, тому вміст загального білка в плазмі крові декілька вище, ніж в сироватці.
Нормальні значення загального білка сироватки крові
У нормі вміст загального білка в сироватці крові складає у новонародженого до 1 меси — 46,0 — 68,0 г/л, рівень білка в сироватці у недоношених може бути набагато нижче, ніж у доношених, - в межах від 36 до 60 г/л, рівень загального білка сироватки у дітей у віці 1 — 12 мес — 48,0 — 76,0 г/л, у дітей 1 — 16 років — 60,0 — 80,0 г/л, у дорослих — 65,0 — 85,0 г/л. Після 60 років рівень загального білка в сироватці крові нижче приблизно на 2 г/л.
Клінічне значення визначення загального білка сироватки крові
Загальний білок сироватки крові є лабораторним показником, що відображає стан гомеостазу. Білки сироватки крові грають дуже важливу і багатообразну роль. Завдяки ним підтримується в'язкість і текучість крові і формується її об'єм в судинному руслі, а концентрація білка забезпечує щільність плазми крові, що дозволяє форменим елементам утримуватися в зваженому стані. Білки сироватки крові здійснюють транспортні (скріплення гормонів, мінеральних компонентів, ліпідів, пігментів і т. п. ) і захисні (імуноглобуліни, опсоніни, білки гострої фази і ін
У клінічній практиці досить часто зустрічаються стани, концентрації загального білка сироватки крові, що характеризуються зміною. Збільшення концентрації загального білка в сироватці крові носить назву гіперпротеїнамії, а зниження — гіпопротеїнемії.
Білки сироватки крові є гетерогенною групою білків, що включає транспортні білки, ферменти, імуноглобуліни, гормони, білки-інгібітори і багато інших. Не дивлячись на відмінності в складі, структурі, фізичних і хімічних властивостях і виконуваній функції, білкам сироватки властивий ряд загальних характеристик:
1. містять атоми вуглецю, водню, кисню, азоту;
2. складаються з амінокислот, сполучених пептидними зв'язками;
3. володіють поглинанням в ультрафіолетовій області спектру;
4. схоже поводяться у ряді хімічних реакцій.
Виходячи з цих загальних властивостей і були розроблені методи визначення білка в біологічних рідинах.
Методи визначення загального білка
Серед методів визначення концентрації загального білка