Санитарно-гигиенические требования к питанию детей в дошкольных учебных заведениях
Санітарно-гігієнічні вимоги до харчування дітей у дошкільних навчальних закладах
Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються у дошкільних навчальних закладах.
Режим харчування залежить від режиму роботи дошкільного навчального закладу і затверджується керівником закладу. Їжу необхідно видавати дітям у суворо визначений час, чотири - п’ять разів на добу, з інтервалами у 3 - 4 години.
Для груп, які працюють менше шести годин, організація харчування, його форми і кратність визначаються за домовленістю з батьками чи особами, які їх замінюють. Якщо діти перебувають у дошкільному навчальному закладі не більше 4 годин, то їх за бажанням батьків харчуванням можна не забезпечувати. Діти, які перебувають у закладі більше 4 годин, обов’язково забезпечуються харчуванням. При цьому режим харчування може бути одно - або дворазовий з інтервалами між прийомами їжі не більше 3-4 годин. Це може бути сніданок або обід, а також сніданок і обід.
При 10,5 і 12- годинному перебуванні дітей у закладі режим харчування повинен бути триразовим: орієнтовно для ясельних груп – сніданок 8. 00-8. 20, обід 11. 30-12. 00, вечеря 15. 30-16. 00; для дошкільних груп - сніданок 8. 30-8. 50, обід 12. 30-13
При перебуванні дітей у дошкільному навчальному закладі більше 12 годин необхідно організовувати обов’язкове чотириразове харчування, при цьому вечерю передбачити о 19. 00-19. 30. Для дітей, які перебувають у закладі цілодобово (інтернатна група), перед нічним сном необхідно організувати додатковий п’ятий прийом їжі (склянка кефіру, ряжанки, нарине, йогурту з хлібом або печивом тощо).
У санаторних дошкільних навчальних закладах (санаторних групах) у залежності від профілю: а) для дітей, які часто і тривало хворіють; б) для дітей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту; в) для дітей, народжених від батьків, які постраждали під час аварії на Чорнобильській АЕС; г) для дітей дошкільних навчальних закладів компенсуючого типу (порушення фізичного та (або) розумового розвитку) режим харчування повинен бути 4 або 5-ти разовим за призначенням лікаря.
Під час оздоровчого періоду необхідно організувати додатковий прийом їжі – другий сніданок з 10. 00 до 11. 00 у вигляді фруктів, соків, які видаються під час прогулянки.
Для організації оптимального питного режиму потрібно забезпечити дітей водою за індивідуальною потребою. Кип’ячену воду дають після охолодження до кімнатної температури. Її зберігають у добре вимитому посуді і міняють не рідше ніж 1раз на добу.
Розподіл їжі за калорійністю протягом дня повинен бути таким: сніданок - 25 %, обід - 35%, підвечірок і вечеря - по 20 %. Тривалість сніданку, підвечірку і вечері - по 20 хв. , обіду - 25-30 хв. Об’єм їжі повинен відповідати віку дитини.
Орієнтовний об’єм готових страв та окремих продуктів для дітей різних вікових груп (у грамах)
Назва страви | Об’єм їжі для дітей (вікові групи) | |||
До 1 року | Від 2 до 3 років | Від 4 до 5 років | Від 5 до 6(7) |