Технология приготовления и подачи блюд из картофеля как национальные продукты белорусской кухни

„Технологія приготування та подавання страв з картоплі як національні продукти білоруської кухні”
 Своєрідність історичних доль білоруського народу зробило глибокий вплив на формування і розвиток його культури. Позбавлений аж до Великої Жовтневої соціалістичної революції 1917 р. своєї національної державності, такий, що випробував перехресний вплив православної, уніатської і католицької церков білоруський народ в скрутних, складних і суперечливих умовах вимушений був відстоювати свої національні особливості і звичаї, у тому числі і матеріальну культуру, до якої відноситься національна кухня. У цих умовах білоруська кухня, з одного боку, продовжувала зберігати близькість до кухонь навколишніх білорусів слов'янських народів - росіян, українців, поляків, а з іншого боку, - випробувала відомий вплив кухонь своїх неслов'янських сусідів - литовців і латишів. Крім того, кулінарне мистецтво в східній і західній частинах Білорусії, довгий час ізольованих один від одного, розвивалося неоднаково, підпадало під різний вплив. Все це заважало закріпленню специфічних рис білоруської кухні, що вже склалися, гальмувало розробку національних кулінарних прийомів і окремих блюд, властивих тільки білоруській кухні. Особливо сильно перешкоджали складанню єдиної національної кухні станові відмінності, що тісно перепліталися з національними і релігійними відмінностями. Тоді як селянство було білоруським і православним, шляхта - білоруською, але переважно уніатською, привілейоване дворянство в національному відношенні було польським, литовським, а в релігійному - виключно католицьким. Звідси, природно, виникала різниця не тільки між кухнею сільського, містечкового і міського населення, але і відмінності між "магнатською", "панською", "панською", "шляхетської" кухнями і кухнею простого люду. Кухня пануючих класів в Білорусії і шляхти, що тягнеться за ними, в сильному ступені складалася під впливом великопольської, а частково і німецької кухні, тоді як на кухню міщан, ремісників і всього містечкового люду зробила вплив корчемна кухня євреїв, масове переселення яких в межах Білорусії почалося в XVII в. Селянська білоруська кухня аж до кінця XIX-початку XX ст

стійко зберігала свої самобутні риси, що йдуть корінням в XIII-XIV ст. і деколи навіть глибше - в староруську кухню кривичів і дреговичів. Разом з тим в селянській кухні були досить помітні регіональні відмінності. Так, кухня селян Вітебщини і Могильовщини відрізнялася від кухні західних білорусів Гродненського краю, а обидві вони у свою чергу різнилися від кухні поліщуків. або пінчуків - жителів Полісся, що менш торкнулося впливами. Чудово, проте, що, не дивлячись на всі вказані суперечності, білоруська кухня до кінця XIX ст. все ж таки знайшла свою самостійність. Основою сучасної білоруської кухні стала, таким чином, кухня сільського населення східних і західних областей, до якої увійшли найбільш поширені і тривало існуючі на території Білорусії блюда міського населення, що склалися в основному під впливом польської кухні, але що отримали білоруську обробку. В результаті в білоруській кухні з'явилося своє коло переважно використовуваних, улюблених продуктів і свої особливі прийоми приготування пищи, попередньої і теплової обробки харчової сировини. Це привело до підбору таких блюд в білоруській кухні, які в своїй сукупності не зустрічаються у інших народів, що є сусідами з білорусами, хоча принципи приготування окремих блюд білоруської кухні зовсім не чужі ні російським, ні українцям, ні полякам, ні литовцям. Проте схожість використовуваних трьома цими кухнями харчових продуктів, а також загальний тип вогнища (російська пекти, в якій створювалися блюда білоруської кухні) при поверхневому погляді проводили враження, що білоруська кухня

1 2 3 4 5 6 7 8

Похожие работы

Рефераты

Курсовые

Дипломные