Приготовление блюд для диетического питания

План

1. Приготування холодних страв і закусок для дієти 1,2,5,7/10,9. Приготування супів для дієти 1,2,5,7/10,9.    

2. Приготування страв із круп і макаронів для дієти 1,2,5,7/10. Страв з риби для дієти 1,2,5,7/10.    

3. Приготування страв з м’яса для дієти 1,2,5,7/10,виробів з висівок для дієти №9   

4. Приготування солодких страв і напоїв для дієтичного харчування.    

 

1. Приготування холодних страв і закусок для дієти 1,2,5,7/10,9. Приготування супів для дієти 1,2,5,7/10,9.

 У лікувальному харчуванні для приготування холодних страв і за­кусок використовують сирі та варені овочі, нежирне м’ясо, сільсько­господарську птицю, кроликів, печінку, яловичий язик, рибу, несоло­ного оселедця.

 Холодні страви і закуски з овочів включають, в основному, в меню дієт № 2, 5, 7/10, 9. Для дієти № 1 асортимент їх обмежують. Для дієт № 5, 7/10 закуски готують без солі, а для поліпшення смаку овочі по­єднують з плодами й ягодами.

 Салати заправляють сметаною.

 У дієті № 9 замість цукру використовують 0,2%-ний розчин саха­рину.

 З риби готують салати, рибу заливну фаршировану (дієти № 2,5,7/ 10, 9), рибний паштет (дієти № 1,2, 5, 7/10, 9), оселедцевий паштет (дієта № 2), рибу в маринаді (дієти № 5, 7/10).

 М’ясні закуски готують в основному для дієт № 2 і 9. Це м’ясний салат (дієта № 9), паштет з печінки (дієта № 2), холодець (дієти № 2,9). А деякі — для решти дієт. Це м’ясний сир (дієти № 1, 2), язик відваре­ний з овочами (дієти №1,2, 5, 7/10,9). Для дієт № 11,15 готують різні закуски і холодні страви, не використовуючи лише гострих і жирних.

 Морква зі сметаною (дієти № 1, 2, 5, 7/10)

 Моркву натирають на тертці з малими отворами. Перед подаван­ням заправляють сіллю, сметаною і цукром.

 Морква з яблуками (дієти № 2, 5, 7/10)

 Моркву натирають на тертці з малими отворами. Яблука без шкіроч­ки і насіннєвого гнізда нарізають соломкою. Перемішують, заправля­ють сметаною і цукром.

 Салат зі свіжих помідорів і огірків (дієти № 5, 7/10, 8, 9, 15)

 Свіжі помідори й огірки нарізають тонкими кружальцями. Поли­вають сметаною або салатною заправою (для дієти № 5 не використо­вують), прикрашають зеленою петрушкою.

 Білоголова капуста з яблуками і морквою (дієти № 5, 7/10, 9)

 Капусту тонко шаткують, посипають сіллю, утрамбовують дере­в’яним товкачем і залишають на 30—40 хв. З яблук видаляють насіннєві гнізда і нарізують соломкою

Моркву дрібно шаткують. Змішують, зап­равляють сметаною, цукром і розчином лимонної кислоти (крім дієти 5).

 

2. Приготування страв із круп і макаронів для дієти 1,2,5,7/10. Страв з риби для дієти 1,2,5,7/10.

 Для приготування страв у лікувальному харчуванні використову­ють всі крупи, але найбільш цінні гречана, вівсяна, ячмінна, рисова. Манна крупа і вівсяні пластівці «Геркулес» швидко розварюються і доб­ре засвоюються організмом, тому вони широко застосовуються.

 Каша рисова в’язка з морквою (дієти № 1,2, 5, 7/10, 15)

 Підготовлений рис засипають у киплячу підсолену воду, варять 15— 20 хв. , вливають гаряче молоко і варять до загустіння. Потім додають натерту на тертці припущену моркву, цукор і варять 40—45 хв. Відпус­кають зі шматочком масла.

 Пудинг гречаний з сиром паровий (дієти № 2, 5, 7/10, 15)

 Зварену на суміші молока і води гречану кашу пропускають через протиральну машину, додають протертий сир, сіль, цукор, жовтки си­рих яєць і добре перемішують. Обережно вводять збиті білки, перемішу­ють, розкладають у порційні сковорідки або формочки, змащені вер­шковим маслом, і варять на парі 30—35 хв. Для дієти № 7/10 пудинг можна запекти в жаровій шафі.

 Подають зі сметаною, сметанним соусом або з вершковим маслом.

 Галушки манні (дієти №1, 2, 5, 7/10, 9, 15).

 На суміші молока і води або на воді варять густу в’язку манну кашу (з 1 кг крупи дістають 3 кг каші). Охолоджують до температури 70°С, додають яйця, розтоплений маргарин і добре перемішують. Потім з цієї маси з допомогою двох ложок формують галушки (по 10—15 г), кла­дуть у підсолений окріп і варять при слабкому кипінні 5—6 хв. Готові галушки виймають шумівкою і заправляють вершковим маслом. По­дають зі сметаною.

 Страви з макаронних виробів для дієтичного харчування

 Макаронні вироби добре засвоюються організмом і мають незнач­ну кількість клітковини. Це дає можливість широко використовувати їх при захворюванні шлунково-кишкового тракту.

 Подають макаронні вироби з маслом (дієта № 1), з м’ясом (дієта № 2), з томатним пюре, сиром або овочами (дієти № 2, 5).

 Запікають макаронні вироби з сиром для дієт № 2, 7/10.

 Макарони з твердим сиром або сиром (дієти № 2, 5, 7/10, 15)

 Відварені макарони, заправлені вершковим маслом, посипають тер­тим твердим сиром і відпускають.

 Сир протирають, змішують з макаронами безпосередньо перед відпусканням. Можна відпускати зі сметаною або посипати цукром.

 Страви з риби для дієтичного харчування

 Страви з риби слабко подразнюють стінки шлунка і кишок. Тому їх використовують для дієт № 1,2 не тільки у січеному, а й у натурально­му вигляді.

 Страви з риби використовують і в інших дієтах. Залежно від харак­теру дієт застосовують різні способи теплової обробки смаження (дієти № 2 і 9), варіння (дієти № 1,2, 5), відварювання з наступним запікан­ням (дієта № 5), відварювання з наступним смаженням (дієти № 7/10).

1 2 3

Похожие работы

Рефераты

Курсовые

Дипломные