Біологія, поширення, чисельність борових промислово-мисливських птахів України

Біологія, поширення, чисельність борових промислово-мисливських птахів України

Борова дичина - це група птахів, життя яких постійно, або в основному, пов'язана з лісом. У цю групу входять п'ять видів родини тетерячих: глухарі, звичайний тетерев, рябчик звичайний і біла куріпка, а також єдиний вид сімейства (кулики) - звичайний вальдшнеп. Глухарі, тетерев, рябчик, куріпка - осілі види птахів, не вчиняють сезонних перельотів у пошуках теплих зимівель.

Вальдшнеп перелітний птах, так як не здатний подібно тетерячих існувати в умовах суворої сніжної зими.

З перерахованих видів борової дичини весняне полювання може проводитися тільки на глухарів, тетеруків і вальдшнепа. Інші два види - рябчик і куріпка - не підлягають весняному полюванні, оскільки вони утворюють період виведення пташенят, стійкі пари.

Вальдшнеп є типово лісовий птахом. Вальдшнеп - перелітний птах, він гніздиться по всій лісовій зоні, а також місцями в лісостепу. Зимує вальдшнеп в Криму, в Закавказзі, місцями і в середній Азії, відлітає вальдшнеп і в західну Європу. Звичайна маса цього середнього за величиною кулика становить 270 - 300 гр. у весняний час і 340-400 гр. , в період осіннього прольоту максимальна маса 440 гр. , середня - 350 гр. Довжина птаха від кінчика дзьоба до кінця хвоста 340-360 мм. Самець зазвичай дещо більше самки. За орнітологічним даними граничний вік вальдшнепа визначений 12 роками

У вигляді вальдшнепа, насамперед, виділяється досить велика голова, незграбна з боків і з високим чолом, яка має довгий дзьоб, що досягає розмірів 80 мм.

Як представник наземно-лісової групи птахів, вальдшнеп, подібно курячим, адаптувався до лісового способу життя. Така адаптація виявляється в округлій формі, укорочених крил, значним укороченням ніг, забарвлення оперення, подібної з загальним тлом лісової підстилки. Тому вальдшнеп здатний злетівши, виплутатися з сплетення гілок і спірально навколо стовбура набрати висоту. Навіть піднявши вальдшнепа на узліссі, неможливо вгадати його політ. Він може полетіти вздовж узлісся низом і миттєво загорнути в лісовій прогалок, може відразу набравши висоту злетіти свічкою до вершини дерева і пірнути в неї.

Улюблені для гніздування і жировок - корміжок місця, вальдшнеп знаходить в темних (ялинових і змішаних) сирих лісах, які перемішуються зниженими ділянками із заростями вільшняка, березняка, осичняків. Значно рідше він гніздиться в зволожених листяних лісах. При цьому густого підросту і трав'янистих заростей уникає.

Харчовий раціон вальдшнепа і способи добування корму залежать від пори року. Відразу по прильоту, доки земля ще не скрізь відтанула, в цей короткий період весняного часу, вальдшнеп годується рослинною їжею, а також видобуває комах, перевертаючи торішнє листя. В інший час року і влітку він добуває їжу переважно з землі - хробаків і грунтових безхребетних (личинок комах). З кінця липня початок серпня починається сутінкові вильоти вальдшнепів на пасовища і на грязьові калюжі на дорогах і галявинах, а пізніше і на сиру стерню, де вони жирують до світанку.

Цікаво, що восени, точніше в першій половині жовтня вальдшнепи зустрічаються на сухих місцях: заростають вигонах і дрібнолісся, по вільшняка на рубках з ріллями і тому подібних місцях. Іноді вони утворюють скупчення на невеликому просторі таких угідь - це так звані «висілки». Птахи знаходять тут достатньо корму. Приліт вальдшнепів в місця гніздування відповідає часу

1 2 3 4 5

Схожі роботи

Реферати

Курсові

Дипломні