Дорогоцінне каміння
Зміст
- Перли
- Алмаз — єдиний і неповторний
- Аметист
- Топаз
- Смарагд
Перли
Перли — мінерали класу органічних сполук. Це природне утворення, що з'являється всередині молюска, у мушлі. Цінуються перлини як дорогоцінне каміння і використовуються для виробництва ювелірних виробів.
Вони складаються з кальцію карбонату — мінералу арагоніту, у виняткових випадках — кальциту і обов'язково містять конхіолін — органічну речовину білкового типу. Клітини останньої формують каркас перлини — тонку сітку, у дрібних комірках якої осідають мікроскопічні кристалики арагоніту. Мінеральні складові перлин ніде не стикаються одна з одною, завжди розділяючись органікою.
Кілька тисяч найтонших концентричних шарів арагоніту й конхіоліну утворюють перлину. Якщо її розрізати по діаметру, то при сильному збільшенні можна побачити, що перлина складається із шарів, як цибулина.
Хімічний склад перлів: СаСО3 (карбонат кальцію) — 91,7 %; конхіолін — 5,9 %; вода — 2,2 %.
Середня густина — 2,6.
Перлини розчиняються в кислотах:
СаС03 + 2СН3СООН -»(СН3СОО)2Са + CO2↑ + Н2О.
Також вони є чутливими до тютюнового диму, косметики (лосьйонів, пудри, лаку для волосся, особливо у вигляді аерозолів, різних розчинників і дезінфікуючих речовин), а також піддаються впливу вогню, природних виділень шкіри тощо. Слід зазначити, що кислоти розчиняють кальцій карбонат, але не конхіолін, тобто судження про те, що перлину можна повністю розчинити в оцті, є помилковим.
Перли здавна належали до найдорогоцінніших каменів.
Забарвлення перлів (біле, рожеве, кремове, чорне, бронзове, брунатне і т. д. ) залежать від температури і складу води, кількості домішок сполук заліза, марганцю, цирконію та інших елементів у воді, будови й характеру морського дна, швидкості підводних течій, стану здоров'я молюска й навіть характерної для даної місцевості їжі для нього
Найшляхетнішим кольором вважається типовий перлово-сірий.
• Із початку XX cm. проводиться не тільки видобуток природних перлів, але й культивування їх у промислових масштабах (у першу чергу, в Японії). Усередину перлівниці кладуться намистини із пресованих мушель, після чого молюсків повертають у воду. Через певний час намистини, покриті шарами перламутру, витягаються з молюсків.
Перли класифікуються за:
• місцем походження (морські, прісноводні);
• способом походження (природні, культивовані).
Блиск і гра кольорів на перлах зумовлені інтерференцією світла на хвилястій поверхні шарів перламутру. В основному, вони мають кремовий або рожевий колір, зустрічаються також жовті, зелені, чорні й навіть блакитні перлини. Останні є дуже рідкісними, тому мають високу вартість і привабливість через нечастий блакитний свинцево-сірий відтінок.
Перлини — це не самостійний мінерал, а мінерально-органічний агрегат. Він утворюється в черепашках морських і прісноводних молюсків і складається здебільшого з кальцію карбонату та органічної речовини.
Щоб відрізнити культивовані перлини від природних, застосовуються різні методи. Найпростіші з них — випробування розчавлюванням «на зуб» та відскакування від твердої поверхні: природні перлини при всій своїй порівняній м'якості й досить щільній будові при спробі розчавлювання об дерево залишаються цілими, а імітації кришаться й ламаються.
Ще виділяють два перевірених способи виявлення явних підробок. Перший — піднести полум'я до перлини: пластмасова втратить форму та зменшиться в об'ємі. Другий: потерти перлини одна об одну — емаль із підробок осиплеться.