Маркетингова діяльність і формування програми випуску продукції (надання послуг)
План
1. Функції, принципи і концепції маркетингу.
2. Стратегія і тактика маркетингу.
3. Особливості визначення суспільного попиту на окремі види продукції
3. Складання виробничої програми підприємства.
4. Ресурсне обґрунтування виробничої програми.
1. Функції, принципи і концепції маркетингу
Маркетинг — це виробничо-комерційна діяльність підприємства, спрямована на виявлення та задоволення потреб у його продукції (послугах) через продаж її на ринку з метою одержання прибутку. Маркетинг як різновид діяльності необхідної за умов ринкової економіки, виконує такі функції:
– вивчення ринку, його структуризація (сегментування), аналіз і прогнозування попиту;
– вибір сегментів ринку, прийнятних для підприємства;
– визначення номенклатури та асортименту продукції для ринку;
– розробка стратегії виходу на ринок і реакції на дії конкурентів;
– реклама, збут та його стимулювання;
– політика ціноутворення
Об’єктом маркетингу є комплекс «потреби — товар — ціна — реклама — збут». Центральне місце в цьому комплексі належить товару, — тобто всьому такому, що продається з метою задоволення певних потреб (продукція, послуги, ресурси, ідеї тощо).
У широкому розумінні маркетинг — це не просто різновид діяльності, а ринкова концепція управління виробництвом, коли принципова ідея — задоволення потреб через ринок — стає засадною для всіх підрозділів підприємства (проектно-конструкторських, технолого-виробничих, фінансово-комерційних). Це означає, що маркетинг інтегрує всі фази підприємницької діяльності й підпорядковує їх інтересам підприємства на ринку. Маркетинг виробництво продукції цілком узалежнює від попиту на неї (від можливості її продати). За умов науково-технічного прогресу й конкурентної боротьби для виживання та успішної роботи кожне підприємство мусить мати розвинуту систему маркетингу, відповідну стратегію й тактику вирішення маркетингових завдань.
Маркетинг підприємства ґрунтується на таких принципах:
– орієнтація усіх сфер діяльності підприємства на задоволення потреб покупців із метою продажу продукції одержання прибутку;
– цілеспрямований та активний вплив на попит, його розвиток;
– гнучке реагування виробництва на зміну потреб і попиту покупців, оперативне пристосування до цих змін;
– використання ціноутворення як механізму реагування і впливу на кон’юнктуру ринку;
– вибір ефективних форм і методів доставки, реклами та продажу продукції;
– підтримування творчої атмосфери серед працівників, причетних до маркетингової діяльності, заохочення їхньої активності (ініціативи) щодо прийняття маркетингових рішень.
У своєму розвитку маркетинг зазнав помітної еволюції, етапи якої можна охарактеризувати через зміну його концепцій. Концепція маркетингу — це загальний підхід підприємства до досягнення своєї мети на ринку. Відомі п’ять концепцій маркетингу: виробнича, продуктова, комерційна, індивідуального маркетингу, соціального маркетингу.
Виробнича концепція передбачає спрямування головних зусиль підприємства на вдосконалення виробництва й мобілізацію внутрішніх резервів із метою розширення обсягу виготовлення продукції та зниження її собівартості. Вона є типовою за умов незадоволеного попиту, що відповідає передусім низькому рівню розвитку ринкових відносин.