Молдавська кухня

Молдавія - край багатих природних можливостей, край винограду, фруктів і різноманітних овочів, а також вівчарства і птахівництва. Не дивно, що молдавська кухня здавна використовує всі ці багатства.

Молдавська кухня зберігає багато оригінальних рецептів. У стародавні часи Молдавія знаходилася на жвавому шляху "з варяг в греки", по якому грецькі і візантійські купці везли свої заморські товари. Від них і перейняла Молдавія деякі кулінарні хитрощі. Багато цінного сприйняли вони і у своїх північних сусідів - слов'ян.

Історія і особливості молдавської кухні.

Але окрім природних умов на розвиток молдавської кухні величезний вплив зробили історичні долі молдавського народу, розташування Молдавії на стику країн з різною культурою, на одному з якнайдавніших і жвавих торгових шляхів "з варяг в греки".

Зв'язок з еллінською, а потім і з візантійською культурою і з грецькими звичаями в глибокій старовині продовжувала культивуватися і традиційно зберігатися і в період входження Молдавії до складу староруської держави в Х-XIII ст. , і в період її майже 180-річної самостійності (1359-1538 рр. ), і пізніше - в XVIII і XIX ст. Цей зв'язок відбився не тільки в тому, що до молдавської кухні увійшли ряд грецьких блюд (плечінти, вертути), що стали давно молдавськими, але і, головним чином, в тому, що Молдавія засвоїла прийоми і технологію, характерні для більшості середземноморських, південно-європейських кухонь, з їх любов'ю до масляного, витяжного і листкового тесту, до рослинного (оливковому, соняшниковому) масла, до застосування сухого виноградного вина при виготовленні овочевих і м'ясних блюд, до створення пряно-пікантних соусів.

Разом з тим на формування молдавської кухні великий вплив зробило трьохсотрічне поневолення Молдавії Туреччиною

Турецький вплив позначився і в комбінованій обробці продуктів, і в схильності до використання баранячого м'яса, і в однаковій назві ряду блюд, загальних для всіх балканських народів, що входили до складу Турецької імперії (гівеч, мусака, чорба і ін. ). Не чужі молдавській кухні і якнайдавніші слов'янські (російські і українські) впливи. Про це свідчать і розроблена система соління і квашення овочів, і капустяні піроги, і молдавські Паски. Але при цьому молдавська кухня сформувалася в дуже цілісну, самобутню кухню, з своїми яскраво вираженими ознаками, зуміла сплавити, органічно поєднувати різні, деколи суперечливі впливи, знайшла найбільш вдалі смакові комбінації продуктів і виділила свої улюблені харчові матеріали. Так, вельми характерний для молдавської кухні застосування бринзи і кукурудзи.

Бринза - один з видів сиру розсолу з овечого молока; вона вимагає украй малої витримки (1-1,5 тижні), готується в Молдавії з якнайдавніших часів у великих кількостях, базується на традиційному тут вівчарстві, що отримало найбільший розвиток XVII-XIX ст. , коли воно було провідною галуззю молдавського господарства. Бринза уживається не тільки як повсякденна закуска в натуральному вигляді, але і в тертому вигляді як добавки і начинки до овочевих, яєчних, борошняних і м'ясних блюд.

В порівнянні з бринзою кукурудза стала характерним для молдавської кухні продуктом порівняно недавно - всього 200 років тому. Вона була завезена до Молдавії лише в XVII в. і широко розповсюдилася в XVIII ст. , ставши перш за все повсякденною їжею бідняків. З часом в Молдавії навчилися готувати з кукурудзи різноманітні

1 2 3 4 5 6 7