Олігосахариди

Олігосахариди

Олігосахариди - вуглеводи, які гідролізуються з утворенням декількох молекул моносахаридів.

Класифікація олігосахаридів

По числу моносахаридних ланок: дисахариди, трисахариди, тетрасахариди, пентасахариди і так далі. Найбільш поширеними є дисахариди - сахароза, лактоза, мальтоза, трегалоза і багато інших. Представником трисахаридів є рафіноза, а тетрасахаридів - стахіоза.  

По поновлюючій здатності

Ця класифікація заснована на здатності дисахаридів відновлювати рідину Фелінга (точніше кажучи мідь(П), що міститься в рідині Фелінга). Олігосахариди ділять на поновлюючих і непоновлюючих. Поновлюючі олігосахариди здатні окислюватися в рідини Фелінга, непоновлюючі, - не здатні.

Поновлюючі олігосахариди відновлюють не лише рідину Фелінга, але і реактив Толленса (реакція срібного дзеркала), бром і інші окисники.

Розглянемо детально структурні відмінності цих двох типів олігосахаридів на дисахаридах, які є найбільш важливими і поширеними серед олігосахаридів.

Відмінності поновлюючих дисахаридів від непоновлюючих

Дисахариди є глікозидами, агліконом яких є залишок моносахариду:

Структура дисахаридів

R = залишок моносахариду

Два залишки моносахаридів пов'язано один з одним глікозидним зв'язком.

Залежно від способу утворення глікозидного зв'язку дисахариди підрозділяються на глікозил-глікозиди (якщо зв'язок утворився за рахунок двох напівацетальних гідроксилов) і на глікозил-глікози (якщо зв'язок утворився за рахунок одного напівацетального і одного із спиртових гідроксилов). У глікозидо-глікозиді відсутня напівацетальна ОН-група, тому вони не мають поновлюючої здатності. Глікозидо-глікози мають вільну напівацетальну ОН-групу, тому вони мають поновлюючі властивості

Розглянемо це на прикладі двох дисахаридів - сахарози і мальтози. Сахароза - дисахарид, побудований із залишків глюкози і фруктози. Глікозидная зв'язок утворюється за рахунок напівацетальних гідроксильних груп і глюкози і фруктози (відмічено червоним): 

Таким чином, в молекулі сахарози відсутня напівацетальна ОН-група, тому сахароза не відновлює рідину Фелінга і відноситься до непоновлюючих дисахаридів.

Мальтоза - дисахарид, побудований з двох залишків глюкози, які зв'язуються за рахунок напівацетальної гідроксильної групи однієї молекули глюкози і спиртової ОН-групи іншої молекули глюкози.

У молекулі мальтози присутня напівацетальна гідроксильна група (виділена червоним кольором) і, отже, мальтоза відноситься до поновлюючих дисахаридів - вона відновлює рідину Фелінга.  

Чому такий важливий для прояву відновних властивостей саме напівацетальний гідроксил буде ясно з наступного викладу - див. хімічні властивості дисахаридов.

Тип глікозидного зв'язку

Дуже важливо уміти визначати тип глікозидного зв'язку в оліго- і полісахаридах. По-перше, глікозидний зв'язок характеризується стереохімічно - тобто вказується яким аномером являється цей глікозид (α-аномер або β-аномер). По-друге, вказуються номери атомів вуглецю, які пов'язані через кисневий місток,:

У місцях "згинів" глікозидного зв'язку ніяких атомів немає! Це просто зручний спосіб зображення цих структур. Якщо зв'язок С-О зображувати звичайною прямою рисою, то доведеться перевертати один моносахаридний залишок, а це дуже незручно для сприйняття.

Номенклатура дисахаридів

Глікозил-глікозиди (непоновлюючі дисахариди) називаються також як і глікозиди. Наприклад, сахарозу можна представити як глікозид глюкози, в якому агліконом є залишок фруктози або навпаки, - як глікозид фруктози, агліконом якої є залишок глюкози.

1 2

Схожі роботи