Печі-гриль

РЕФЕРАТ

  на тему:

„Печі-гриль”

План

 Що таке мікрохвильова піч

Історія НВЧ печей

Як працює мікрохвильова піч

"За" і "проти"

Як вибрати мікрохвильову піч

Додаткові функції

Вибір посуду для мікрохвильової печі

Поради щодо експлуатації

 Що таке мікрохвильова піч

З тих часів, як людина почала використовувати вогонь для приготування їжі, мало що у цьому процесі зазнало принципових змін. Навіть тепер, коли Ви готуєте на розпеченому вугіллі, у кам’яній печі чи на сучасній газовій або електричній плиті, відбувається, по суті, один і той же простий процес: нагрівається плита, від неї — каструля або сковорода, а вже потім — їжа. Довго, неекономно, непрактично. Але сьогодні існує принципово інший процес приготування їжі за допомогою надвисокочастотних хвиль — НВЧ. Ось про нього ми й поговоримо у цій статті. . .

 Історія НВЧ печей

Цей винахід, як і багато інших, був породжений внаслідок військових розробок. Батьком печей, що використовують надвисокочастотні хвилі, або, як ще інакше їх називають, мікрохвилі, можна вважати американського інженера Персі Спенсера, який працював на компанію Raytheon (Рейтеон). Випробовуючи трубу магнетрону, основного елементу короткохвильових радіолокаційних станцій (РЛС), Спенсер помітив, що шоколадна плитка в його кишені розтає. Дослідник спочатку провів експеримент із зернами кукурудзи, які помістив на трубу, а потім спробував приготувати яєчню. У грудні 1945 року, після того, як експеримент вдався, Спенсер запатентував мікрохвильову піч. Перша в світі НВЧ піч Radarange була випущена вже у 1947 році

Серійне виробництво мікрохвильових печей почалося в США у 1949 році. Правда, ці печі були призначені не для приготування їжі, а для швидкого розморожування продуктів та використовувались виключно військовими. І лише на початку 60-х продукт американського військово-промислового комплексу став використовуватись звичайними домогосподарками.

Як працює мікрохвильова піч

 

Мікрохвильова піч Siemens для вбудовування

Принцип приготування їжі за допомогою мікрохвиль докорінно відрізняється від звичних способів нагрівання на плиті, в духовці або на грилі. Мікрохвильова піч працює просто. Вакуумна трубка (яка і є той таємничий магнетрон, що вже згадувався) випускає електромагнітні хвилі. Ці хвилі проникають всередину продуктів і викликають коливання молекул води, що там містяться, спричиняючи підвищення температури внаслідок тертя та зіткнення молекул.

Те ж саме відбувається і при традиційному нагріві, з тією різницею, що від вогню збудження молекул повільно передається від зовнішніх шарів продукту до внутрішніх, а мікрохвильова енергія вмить проникає на глибину від 2,5 до 5 см (тому більш товсті шматки при приготуванні у НВЧ печі краще розрізати). Але, не зважаючи на цей факт, з часу випуску перших зразків НВЧ печей сперечаються про те, чи відрізняються страви, приготовані в мікрохвильовій печі, від приготованих на плиті, чи ні.

 "За" і "проти"

Хоча мікрохвильові печі, які раніше майже не випускалися радянською промисловістю, вже давно активно вживаються в нашому побуті, існує багато як обґрунтованих аргументів, так і звичайних фантазій щодо їх використання. Одні недовіряють самому способу приготування їжі за допомогою надвисоких частот. Інші вважають, що мікрохвильова піч не зберігає у їжі корисні речовини. А дехто просто боїться

1 2 3 4 5

Схожі роботи