Перець - рослина родини перцевих

Перець

Ботанічна характеристика перцю

Перець (Capsicum) - напівчагарникова рослина сімейства Пасльонових, овочева культура. У дикому виді зустрічається в тропічних районах Америки.

Перець як культура став відомий після відкриття Америки. Відтіля його привезли і стали обробляти в Іспанії, Італії і Болгарії. В Україну він проникнув з Болгарії в XIX столітті.

Перець овочевої (Capsicum annuum) вирощують як однолітню рослину (хоча по своїй природі перець рослина багаторічне - це легка спостерігати на кімнатних культурах), для Росії вирощування перцю характерно в південних зонах, але культура становить інтерес і для городників Нечорнозем'я.

Розрізняють три групи перців (у залежності від змісту в їхній плаценті алкалоїду капсаіцину):

солодкі - з великими плодами, що мають товсті м'ясисті стінки (до 6мм);

напівгострі - з великими довгими плодами і хвилястою поверхнею;

гострі, пряні чи гіркі - багатоплідні з тонкостінними плодами.

Плоди - багатонасінні несправжні ягоди, червоні, жовтогарячі, жовті, коричневі, зелені, різноманітні за формою, розміром і масою.

Коренева система добре розвита. Основна маса коренів розташована у верхньому шарі ґрунту. Найбільше інтенсивно корені ростуть до початку плодоутворення, потім темпи рости поступово сповільнюються. Корені -найбільш чуттєва до холоду частина рослини.

Стебло перцю трав'янисте, у молодому віці м'яке, у дорослих рослин грубе і здеревяніле. У залежності від характеру розгалуження розрізняють: штамбові (одностеблові); напівштамбові (у нижній частині стебла утвориться 1- 3 пагони), і рунисті (головне стебло розгалужується від підстави).

Квітки в перцю утворяться в пазухах листя по одному, рідше по двох на кожному бічному пагоні. Цвітіння йде постійно до самих заморозків. Першими розкриваються квітки на пагонах першого і другого порядків, потім уже квітки на головному стеблі, не з огляду на верхівкового бутона.

Потрібно пам'ятати, що при температурі вище +30°C і нижче +10°C запліднення порушується. У теплицях потрібно регулювати температуру. У період плодоутворення поява нових квіток сповільнюється

Після зняття перших плодів цвітіння знову підсилюється. Тому в наших умовах плоди треба забирати, як тільки вони досягнуть знімної спілості.

Перець надзвичайно вимогливий до світла - йому необхідний рясне сонячне світло з моменту появи сходів і до кінця вегетації. Недостатнє висвітлення в розсадний період несприятливо відбивається на якості розсади, у наступному - на росту і розвитку вегетативних і репродуктивних органів, у підсумку - на врожаї. При вирощуванні перцю в притінках врожай різко знижується.

Перець - рослина довгого дня. Він найкраще росте на 14-годинному світловому дні. Тому на північних і затінених вікнах йому потрібна досвітлювання лампами денного світла.

Перець - рослина теплолюбива. Мінімальна температура проростання насіння +15. . +18°C, при +13°C насіння не сходять і ріст припиняється. Оптимальна температура росту і розвитку перцю +20. . +25°C, для пророщення насіння +24. . +30°C.

Наприкінці літа перець переносить похолодання набагато краще, ніж томат і баклажан. У цей період його можна перенести горшковою культурою на вікна.

Вода в найбільшій кількості необхідна перцю в період плодоношення. При недоліку вологи в ґрунті частина

1 2 3 4 5