РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ СТУДЕНТІВ – ЗАПОРУКА ЇХНЬОГО ЗДОРОВ'Я

РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ СТУДЕНТІВ – ЗАПОРУКА ЇХНЬОГО ЗДОРОВ'Я 

З кожним роком здорове харчування людини набуває все більшої актуальності. Харчування - один із постулатів довголіття. "Ми є те, що ми їмо", - так сказав Гіппократ, який прожив 104 роки. Їжа - це джерело сили й енергії організму. Забезпечити нормальну життєдіяльність організму можна за допомогою правильного (раціонального) харчування. Адже, розумно поєднуючи в раціоні білки, жири і вуглеводи, можна стати здоровішим. І це означає, що в повсякденному раціоні мають бути основні компоненти: білки, жири і вуглеводи. А що ми знаємо про них?

Білки - це будівельний матеріал організму. Наші м'язи, шкіра, волосся, нігті складаються, головним чином, із них. В білках є 8 незамінимих амінокислот - вони не виробляються в організмі і він повинен отримувати їх з продуктів. Найбільш цінними є ті білки, які краще засвоюються. Такі містяться в м'ясі: білки яловичини і курятини засвоюються на 80-96%. Дорослій людині необхідно не менш 100 г білка в день. Велика кількість білка міститься в курячому м'ясі (21 грам в 100 г) і яловичині (16-20 г). В житньому і пшеничному хлібі - до 10 г білків, а ось в молоці їх досить мало - до 5 г. Під час кожного прийому страви бажано поєднувати білки тваринного походження з рослинними.

Жири служать джерелом енергії, допомагають організму засвоювати деякі вітаміни. Людині зайнятій розумовою працею, достатньо 80-100 грамів жирів на добу. Причому норма тваринних жирів - 60-70% від загальної кількості. Любителі свинини отримують з 100 г продукту понад 40 грамів жиру, а тим, кому більше подобається яловичина і м'ясо курей, - від 10 до 19 грамів. Якщо в харчуванні переважає жирне свиняче м'ясо, збільшується небезпека розвитку атеросклерозу, жовчно-камінної хвороби, порушуються функції печінки

А ті, кому більш до вподоби куряче філе, не ризикують здоров'ям.

Вуглеводи є найбільш важливим джерелом енергії. Вони потрібні для роботи мозку, сприяють очищенню організму. Людині необхідно вживати до 600 грамів вуглеводів на добу. Найбільш популярні джерела вуглеводів - хліб і молоко.

Якщо в щоденному меню підтримується нормальне співвідношення білків, жирів і вуглеводів (1:1:4), то всі системи організму будуть працювати точно і злагоджено, як часи.

Біохімічне перетворення білків, жирів та вуглеводів в енергію відбувається в здорової людини непомітно, а для того, хто встиг підірвати свою систему травлення, цей процес інколи стає не зовсім приємним. Що ж робити? Перш за все, ознайомитися з принципами раціонального харчування. Їх виробили ще лікарі древності - Авіцена і Гіппократ.

Отож, перший принцип - не переїдати. Енергитична цінність страви повинна відповідати енергетичним затратам організму. Вчені провели дослідження, які показали, що людині для задоволення потреби організму в харчових речовинах достатньо було б з'їдати біля 300 кг харчів на рік, а споживає вона понад тону, тобто в 3-4 рази більше, аніж треба. Хіба це раціонально?

Другий принцип - в раціоні повинні бути всі необхідні організму речовини. Щоденно треба отримувати з харчами біля 60 різних інгредієнтів. Не можна забувати про вітаміни і мікроелементи, без яких порушується синтезування життєво важливих речовин. Наприклад, відмовляючись від м'яса, людина лишається білків. Адже без них організму не обійтись.

Третій принцип - харчуватися регулярно. Найкраще їсти тричі на день і в визначений час. Тоді набутий рефлекс дозволяє нормально перетравлювати їжу. Шлунку, якщо він

1 2 3 4 5 6 7

Схожі роботи

Реферати

Курсові

Дипломні