Раціональне харчування

Раціональне харчування (від латинського слова rationalis - «розумний») - це фізіологічно повноцінне харчування здорових людей з урахуванням їх підлоги, віку, характеру праці, кліматичних умов перебування. Раціональне харчування сприяє збереженню здоров'я, опірності шкідливим факторам навколишнього середовища, високої фізичної й розумової працездатності, активному довголіттю. Суть раціонального харчування становлять три основних принципи: 

1) рівновага між енергією, що надходить із їжею, і енергією, що витрачає людиною в процесі життєдіяльності 2) задоволення потреби організму в певній кількості, якісному складі й співвідношенні харчових речовин; 3) дотримання режиму харчування.  

Отже, насамперед про баланс енергії. Вся необхідна енергія для життєдіяльності людини надходить із їжі. Энерготраты людини складаються з витрати енергії на роботу внутрішніх органів, плин обмінних процесів, підтримка температури тіла на постійному рівні й м'язовій діяльності.  

Нагадаємо, що калорійність характеризує кількість виділюваного тепла.  

По інтенсивності праці доросле населення ділять на п'ять груп: 

1-я - особи, робота яких не пов'язана з витратою фізичної праці або вимагає незначних фізичних зусиль (працівники розумової праці, службовці); 

2-я - особи, праця яких не вимагає більших фізичних зусиль (працівники на автоматизованих процесах, радіоелектронній промисловості, зв'язку, телеграфу, провідники, продавці й ін. ); 

3-я - особи, праця яких зв'язаний зі значними фізичними зусиллями (верстатники, текстильники, водії транспорту, взуттьовики, листоноші, працівники пралень, бригадири тракторних і рільничих бригад, працівники громадського харчування); 

4-я - працівники немеханізованої важкої праці (ливарі, теслі, будівельники, сільськогосподарські робітники, металурги, ковалі); 

5-я - працівники, що виконують особливо важку фізичну працю (гірники, зайняті безпосередньо на підземних роботах, сталевари, грабарі, робочі на лісозаготівлях, муляри, вантажники, праця яких не механізований). Калорійність характеризує кількісну сторону харчування, що визначається потребою в енергії. Знаючи хімічний склад їжі, легко підрахувати по спеціальних таблицях хімічного складу основних харчових продуктів, скільки енергетичного матеріалу одержує людин у добу

 

Середню фізичну активність мають працівники професій з механізованими та частково механізованими виробництвами та сфери обслуговування. Серед них найбільш поширена професія - це водії різних видів транспорту. їхня праця, незважаючи на низку особливостей, обумовлених конкретними умовами праці, має загальні риси:

> велике навантаження на зір та зоровий апарат;

> значні нервово-психічні навантаження;

^ відносно низький рівень м'язової активності;

> загальмованість центральної нервової системи внаслідок монотонної вібрації.

Тому харчування має забезпечити організм захисними компонентами їжі. На прикладі професії водіїв показано основні фізіолого-гігієнічні підходи до їхнього раціонального харчування (рис. 11. 2).  

Рис. 11. 2. Основні фізіолого-гігієнічні принципи харчування водіїв

Фізіолого-гігієнічні основи раціонального харчування працівників гарячих цехів

Інтенсивного теплового впливу зазнають металурги, ливарники, пекарі, кухарі та працівники деяких інших професій. Під час роботи в умовах високої температури в організмі людини відбувається:

> посилення обміну речовин, що призводить до підвищення їх витрачання;

> зниження секреції ферментів, апетиту, перистальтики кишечнику, що ускладнює процеси травлення та засвоєння їжі;

^ зростання втрат водорозчинних вітамінів та мінеральних речовин, що пов'язано зі збільшенням

1 2