Рецептура і технологія приготування ігристих коктейлів
Рецептура і технологія приготування ігристих коктейлів
До цієї групи коктейлів належать напої, основу яких складають шампанське, цимлянське вино та інші ігристі й десертні вина.
Ігристі коктейлі готують і подають у високих прозорих келихах - ємністю 250-300 мол або більших келихах для шампанського. Кришталь, богемське скло зроблять подачу коктейлів гарною, оригінальною.
Основним компонентом коктейлів із групи 'коблерів' є келих, заповнений поталою водою на 1/3 або 1/2 ємності. Потала вода не тільки зм'якшує гостроту напоїв і соків, приємно освіжає й угамовує спрагу, але й благотворно впливає на організм людини.
Ігристі коктейлі п'ють невеликими ковтками ('Лонг дрінкс' - довгий ковток), це говорить про те, що їх треба пити з почуттям, продовжуючи насолоду ароматом і рідкою смаковою комбінацією сиропів, натуральних соків, фруктів, присмачених десертними винами, лікерами й іншими напоями.
Після того як лід засипаний у келихи, у них додають за допомогою мірної склянки інші компоненти. Келихи прикрашають кружками лимона, вертикально надягнутими на край. До десертних коктейлів можна подати кондитерські вироби - бісквіт, шоколад, печиво, фрукти, цитрусові, а також смажені горіхи - арахіс, мигдаль і т. д. Нижчеподана рецептура коктейлів подана в мл.
Коктейлі з шампанським
Ці напої належать до десертних, оскільки у їх складі велика кількість шампанського і лікеру. Наведена нижче рецептура складена в об’ємах «коротких» і «довгих» напоїв. «Короткі» напої можуть бути збільшені на — мл без зміни смакових чи ароматичних властивостей за допомогою додавання відповідної кількості шампанського
Усі складові частини, крім шампанського, збивають у шейкері з льодом. Охолоджене шампанське додають до напою перед подаванням.
«Короткі» напої подають у скляних вазочках; «довгі» — у фужерах.
Коктейль «Кримська троянда»
Лікер Трояндовий — 40 мл,
Мускат Трояндовий — 10 мл,
Шампанське — 50 мл.
Гарнір — на поверхню напою кладуть промиту пелюстку троянди.
Коктейль «Янтар»
Лікер Абрикосовий — 40 мл,
шампанське сухе — 40 мл,
персик консервований — 20 г.
Гарнір — персик наколюють на шпажку.
Коктейль «Лимонний»
Лікер Ячмінний — 40 мл,
сік лимонний — 10 мл,
шампанське — 50 мл.
Гарнір — лимонна підвіска.
Коктейль «Дамський»
Лікер Ароматний — 20 мл,
лікер Апельсиновий — 20 мл,
сік лимонний — 10 мл,
сироп цукровий — 10 мл,
шампанське — 40 мл.
Гарнір — фруктова шпажка.
Коктейль «Шампань»
Лікер Апельсиновий — 25 мл,
лікер Ванільний — 25 мл,
шампанське — 50 мл.
Гарнір — до вазочки покласти дольку апельсина.