Рецептура і технологія приготування ігристих коктейлів

Рецептура і технологія приготування ігристих коктейлів

До цієї групи коктейлів належать напої, основу яких складають шампанське, цимлянське вино та інші ігристі й десертні вина.

Ігристі коктейлі готують і подають у високих прозорих келихах - ємністю 250-300 мол або більших келихах для шампанського. Кришталь, богемське скло зроблять подачу коктейлів гарною, оригінальною.

Основним компонентом коктейлів із групи 'коблерів' є келих, заповнений поталою водою на 1/3 або 1/2 ємності. Потала вода не тільки зм'якшує гостроту напоїв і соків, приємно освіжає й угамовує спрагу, але й благотворно впливає на організм людини.

Ігристі коктейлі п'ють невеликими ковтками ('Лонг дрінкс' - довгий ковток), це говорить про те, що їх треба пити з почуттям, продовжуючи насолоду ароматом і рідкою смаковою комбінацією сиропів, натуральних соків, фруктів, присмачених десертними винами, лікерами й іншими напоями.

Після того як лід засипаний у келихи, у них додають за допомогою мірної склянки інші компоненти. Келихи прикрашають кружками лимона, вертикально надягнутими на край. До десертних коктейлів можна подати кондитерські вироби - бісквіт, шоколад, печиво, фрукти, цитрусові, а також смажені горіхи - арахіс, мигдаль і т. д. Нижчеподана рецептура коктейлів подана в мл.  

Коктейлі з шампанським

Ці напої належать до десертних, оскільки у їх складі велика кількість шампанського і лікеру. Наведена нижче рецептура складена в об’ємах «коротких» і «довгих» напоїв. «Короткі» напої можуть бути збільшені на — мл без зміни смакових чи ароматичних властивостей за допомогою додавання відповідної кількості шампанського

Дози інших компонентів змінювати не рекомендовано.

Усі складові частини, крім шампанського, збивають у шейкері з льодом. Охолоджене шампанське додають до напою перед подаванням.

«Короткі» напої подають у скляних вазочках; «довгі» — у фужерах.

Коктейль «Кримська троянда»

Лікер Трояндовий — 40 мл,

Мускат Трояндовий — 10 мл,

Шампанське — 50 мл.

Гарнір — на поверхню напою кладуть промиту пелюстку троянди.

 Коктейль «Янтар»

Лікер Абрикосовий — 40 мл,

шампанське сухе — 40 мл,

персик консервований — 20 г.

Гарнір — персик наколюють на шпажку.

 Коктейль «Лимонний»

Лікер Ячмінний — 40 мл,

сік лимонний — 10 мл,

шампанське — 50 мл.

Гарнір — лимонна підвіска.

 Коктейль «Дамський»

Лікер Ароматний — 20 мл,

лікер Апельсиновий — 20 мл,

сік лимонний — 10 мл,

сироп цукровий — 10 мл,

шампанське — 40 мл.

Гарнір — фруктова шпажка.

 Коктейль «Шампань»

Лікер Апельсиновий — 25 мл,

лікер Ванільний — 25 мл,

шампанське — 50 мл.

Гарнір — до вазочки покласти дольку апельсина.

1 2 3 4