Стандартизація
План
- Сутність стандартизації, основні поняття і терміни.
- Види стандартів.
- Визначення якості сільськогосподарської продукції.
- Показники якості сільськогосподарської продукції.
- Контроль якості продукції, різновиди контролю.
- Методи визначення показників якості продукції.
- Особливості стандартизації сільськогосподарської продукції.
1. Сутність стандартизації, основні поняття і терміни
Поняття стандартизація походить від англ. Слова "standart", що означає "норма, зразок, основа".
Стандартизація - діяльність, що полягає в находженні рішень для задач в сфері науки, техніки і економіки, направлена на досягнення оптимальної ступені упорядження у визначеній області.
Результатом конкретної роботи по стандартизації є нормативно-технічний документ (НТД); керівний документ (КД), стандарт, інструкція, технічні умови (ТУ), типове положення.
НТД встановлює вимоги до об'єктів стандартизації, і є обов'язковим для виконання у визначених областях діяльності, його розробляють в установленому порядку і затверджують компетентні органи. Головна роль серед нормативно-технічних документів по стандартизації належить стандартам.
Стандарт - нормативно-технічний документ, що встановлює вимоги до груп однорідної продукції, а в необхідних випадках вимоги до конкретної продукції, правила, забезпечуючи її розробку, виробництво і застосування
Стандарт може бути не тільки у вигляді нормативно-технічного документа, що вміщує норми, правила і вимоги, але і у вигляді всіляких предметів, виконуючих роль еталонів при вимірах, фізичних порівняннях (наприклад, гирі, рулетки, лабораторні мірні циліндри та ін. ). Стандартами є всілякі бланки встановленої форми (річні звіти, форми статистичної звітності і обліку, технологічні карти).
Стандарти, як правило, розробляють на основі і по результатам науково-дослідних, дослідно-конструкторських і проектних робіт.
Комплексна стандартизація найбільш повно і оптимально задовольняє вимоги всіх зацікавлених організацій і підприємств за допомогою погодження показників норм, вимог до взаємопов'язаних об'єктів і ув'язкою строків введення в дію нормативно-технічних документів.
Комплексність стандартизації в сільському господарстві забезпечується розробкою програм стандартизації, які передбачають розробку взаємопов'язаних стандартів на сільськогосподарську техніку і обладнання, корми, добрива, матеріали, методи контролю, процеси підготовки і технології виробництва та ін.
Програма комплексної стандартизації передбачає розробку нормативно-технічного документу по таким розділам: кінцева продукція, сировина і матеріали; технічні засоби виробництва (машини, обладнання); засоби метрологічного забезпечення виробництва; типові технологічні процеси і технологічні норми; методи підготовки, організації і метрологічного забезпечення виробництва.
2. Види стандартів
Стандарти всіх категорій підрозділяються на види. Поняття "вид стандарту" визначається його змістом в залежності від об'єкта стандартизації. На види підрозділяються як стандарти на продукцію, так і загальнотехнічні і організаційно-методичні.
Стандарти на продукцію підрозділяють на такі види:
1) параметри і (або) розміри;
2) типи;
3) асортимент;
4) марки;
5) конструкція;
6) методи контролю (випробування, аналіз, виміри, визначення);
7) приймання;
8) маркировка;
9) упаковка;
10) транспортування;
11) зберігання;
12) експлуатація і ремонт;
13) загальні технічні вимоги;
14) загальні технічні умови;
15) технічні умови;
16) типові технологічні процеси.
Загальнотехнічні стандарти підрозділяють (ДеСТ 1. 0-01) на такі види:
1) терміни і визначення;
2) визначення;
3) номенклатура;
4) загальні вимоги і (або) норми;
5) методи.
Організаційно-методичні стандарти підрозділяють на такі види:
1) основні (загальні) положення;
2) порядок;
3) побудова (викладання, оформлення, зміст).
Працівникам сільського господарства в процесі зберігання, транспортування і реалізації сільськогосподарської продукції часто приходиться звертатись до