Сучасне харчування студентів та молоді

СУЧАСНЕ ХАРЧУВАННЯ СТУДЕНТІВ ТА МОЛОДІ 

Важливу роль у забезпеченні високо­го рівня здоров'я, збільшенні тривалості життя і збереженні працездатності людей відіграє харчування. Для того, щоб харчу­вання відповідало вище перерахованим ви­могам, воно має бути раціональним. Відомо, що раціональне харчування - це правильно організоване та своєчасне постачання органі­зму їжі, що містить оптимальну кількість рі­зних поживних речовин, необхідних для життя, росту і розвитку організму, а отже, для зміцнення здоров'я і підвищення праце­здатності людини. Враховуючи умови сучасного харчування молоді та студентів, нами розпочата спроба вивчення деяких ас­пектів сучасного харчування.

Відомо, що для нормальної життєдіяльності організму в харчовім раціоні необхідно коло 600 всмоктуючих компонентів, що відповідають застосуванню 32 харчових продуктів.

Являється єдиним постачальником речовин із котрих будуються клітини організму, їжа в основному є потребою для продовження життя.

Відомий дослідник в області дієтології Покровський А. А. Справедливо вказав, зо вплив харчування являється основним в забезпеченні рості і розвитку людського організму, його працездатність.

Можна рахувати, що фактор харчування вказує вплив на довго тривалість життя і активну діяльність людини.

Кожні 10-11 років кількість населення світу збільшується в середньому на 100 млн. , в теперішній час перевищила 6 млрд. Щороку вмирає приблизно 13 млн. дітей в віці до 5 років із котрих 8 млн. в результаті сукупної дії недостатнього харчування і інфекційних захворювань. Такий високий рівень смертності дітей обумовлений недостатністю харчування в 75% випадків не від компонентів харчування, а від аліментарного дефіциту компонентів харчування.

Параметри декотрих форм порушення харчування і аліментарно-залежних захворювань в цілому на нашій планеті.

 

Порушення внутрішнього розвитку плода

30 млн. випадків в рік

Білково-енергетична недостатність

150 млн

випадків в основному у дітей до 5 років

Йододефіцитні порушення

740 випадків захворювання

Недостатність вітаміну А

2,8 млн. випадків у дітей до 5 років

Залізодефіцитна анемія

1 млрд. - в основному жінки і діти

Ожиріння

300 млн. дорослого населення – прогресивний ріс 17,6 млн. дітей

Рак

10,3 млн. випадків в рік

3-4 млн. (30-40%) можна попередити дієтою

Порушення харчування серед похилих людей

540 млн. випадків. Більше половини із них мають серцево-судинні, цереброваскулярні хвороби, діабет, остеолороз, рак.

Остеопороз

2 млн. переломів стегна і позвоночника в рік (80% жінок)

  Природні мікроелементи, характерні людям, які живуть в певній місцевості, хімічний склад їжі в певній степені виражає оточуюче середовище – воду, повітря (наприклад, в Україні біля 27% населення проживає в районах з ендемічною йодовою недостатністю).

Технологічні мікроелементози викликані тяжким металом в оточуючому середовищі, які поступають із відходів промисловості (свинець, ртуть, мідь, кобальт) – по даних дослідження являються однією із причин захворюваності дітей.

Аліментарні мікроелементози, викликані неповноцінним харчуванням, холодом, дієтами, прийманням ліків і різними хронічними захворюваннями (діабетдифіцит хромах, вагітність, інтенсивне заняття спортом, старший вік).

Чоловік теперішнього середовища при традиційному харчуванні страдає на ті чи інші види харчової недостатності.

Порушення в структурі харчування проходять на фоні змін стану оточуючого середовища.

Людський організм постійно під впливом тих чи інших шкідливих факторів, приводить д виникнення нової ситуації: змінюється внутрішній стан організму, в ньому порушується нормальний обмін, біохімічні процеси.

Все це приводить до порушення захисної функції органів – бар’єрів, вихід токсичних речовин з організму. До таких органів відноситься печінка, легені, нирки, шкіра, імунна система.

Внаслідок цього

1 2 3 4 5

Схожі роботи

Реферати

Курсові

Дипломні