Технологія приготування десертних коктейлів
План
Десертні коктейлі, їх характеристика. 3
Способи приготування десертних напоїв. 5
Правила приготування десертних коктейлів. 8
Рецептура і технологія приготування десертних коктейлів. 11
Оформлення та прикрашання коктейлів. 17
Спеції для коктейлів. 20
Використана література. 21
Десертні коктейлі, їх характеристика
Коктейлі - це різноманітні по асортименту групи напоїв, алкогольні або безалкогольні, які складаються з основи, зм'якшуючо-згладжуючого і смако-ароматичного компонентів з використанням ароматичних модифікаторів, емульгаторів.
Довгі змішані напої - це напої об'ємом більше як 150 мл, які складаються з основних компонентів коктейлю розведені наповнювачем:
• основа і наповнювач;
• зм'якшуючо-згладжуючий компонент і наповнювач;
• смако-ароматичний компонент і наповнювач;
• коктейль і наповнювач
Наповнювач може бути газованим (вода з сифона, плодово-ягідні газовані напої, мінеральна вода, тонізуючі води) і негазований (соки).
У сучасній класифікації довгі змішані напої ділять на групи: Хайболли та Слінги Тодді і Ріккі Молочні пунші та Баки Нафф та Коллінзи Ег-ног та Фізи Дейзі та Фіксі Джулепи і Коблери Куулери та Санді Айс-кріми та Шербети Лимонад, оранжад та ін. Сенгері (холодні і гарячі).
Готують довгі змішані напої в посуді, в якому подають: холодні - в келихах Хайболл місткістю від 150 до 350 мл, а гарячі - в скляних з підскляником або в фарфорових кухлях.
Десертні коктейлі містять|утримують| значну кількість цукру, тому п'ють їх після їжі. До складу цих коктейлів входять лікери, десертні вина, фруктові соки і|та| сиропи. У невеликих кількостях в них можна додавати|добавляти| також коньяк, горілку, ром.
Подавати десертні коктейлі прийнято з|із| соломинкою в креманках|, широких конусних келихах|бокалах|, фужерах, прикрашаючи їх цукровою скориночкою, лимонною і|та| апельсиновою цедрою у вигляді підвіски або спіралі, "п'яними" і|та| консервованими вишнями.
До основних алкогольних напоїв, які використовують як основу для змішаних напоїв, належать:
горілка - алкогольний напій, який готують методом змішування ректифікованого (очищеного) спирту та м'якої води, після чого цю суміш обробляють активованим вугіллям і фільтрують,;
джин - міцний алкогольний напій, його отримують за допомогою перегонки збродженої зернової сировини з додаванням екстракту ягід олівцю;
ром - міцний алкогольний напій, одержують його методом перегонки браги з патоки або інших продуктів цукрової тростини витримуючи в дубових бочках протягом 2-20 років, вміст спирту 45 - 76%;
віскі - ароматичний алкогольний напій, його одержують методом перегонки збродженого зернового сусла з наступною тривалою витримкою в дубових бочках, в яких внутрішні стінки обпалені, вміст спирту 40 - 57%;
коньяк - міцний алкогольний напій, який готують з коньячного спирту, що його отримують методом перегонки сухого білого столового виноградного вина (коньяки бувають ординарні, марочні та колекційні) вміст спирту 40 - 57%;
виноградні оренді, виготовляють бренді так само як і коньяк, витримка якого 15-20 років;
плодово-ягідні бренді - це ароматичний міцний алкогольний напій, який одержують перегонкою кріпленого соку ягід або плодів, витримують його в дубових бочках не менше 3-х років, вміст спирту 60%;
виноградні вина - отримують за допомогою зброджування винограду з мезгою або без неї, виноградні вина бувають сортові, купажні, марочні, ординарні та містять 9 - 20% спирту;
гіркі настоянки - міцні