Вимоги до якості питної води. Очистка питної води
ПЛАН
1) Споживачі води. Водокористування та водоспоживання.
2) Контроль і управління якістю води.
3) Джерела забруднення води. Нормативні вимоги до якості води.
4) Способи очищення питної води.
5) Висновок.
Вода входить до складу всіх організмів біосфери,в тому числі і до складу тіла людини. Від запезпеченості водою залежить життєдіяльність усіх живих організмів. Вода регулює клімат планети, забезпечує господарську та промислову діяльність людей.
Основними споживачами води є сільське й комунальне господарство та промисловість. У промисловості воду використовують як сировину, реагент та розчинник для проведення різних технологічних процесів,а також для промивання сировини й продуктів тощо.
Усі галузі господарства за відношенням до водних ресурсів поділяють на користувачів та поживачів. Користувачі використовують воду як середовище або джерело енергії і не забирають її з джерел ( водний транспорт,рибальство,туризм, спорт,гідроелектростанції тощо).
Споживачі забирають воду з джерел і використовують її за призначенням (пиття,приготування їжі,вирощування сільськогосподарської продукції,здійснення технологічних процесів на виробництві,обігрівання приміщень тощо).
Споживання води населенням характеризують питомим водоспоживанням, під яким розуміють добовий об’єм води в літрах,необхідний для задоволення всіх потреб одного мешканця міста чи села. Питоме водоспожевання в містах більше ніж у селах, і значною мірою залежить від ступеню благоустрою (наявності водопроводу,каналізації,центрального водяного опалення тощо)
Якість води в кожному конкретному випадку визначається вимогами споживача. Якість води – це сукупність фізичних, хімічних, біологічних та бактеріологічних показників,які задовольняють вимоги споживачів. Вимоги до якості води нормуються державними галузевими стандартами або техніч-
ними умовами.
Водокористування – це використання водних об’єктів для задоволення потреб населення та об’єктів господарської діяльності.
Згідно з Держ стандартом 17. 11. 03. водокористування класифікується за такими ознаками:
- за цілями водокористування – господарсько – питне, комунально – побутове,промислове, сільскогосподарське, для потреб енергетики, для рибного господарства, для водного транспорту та лісоповалу, для лікування та курортних потреб тощо;
- за об’єктами водокористування – поверхневі, підземні, внутрішні та територіальні морські води;
- за способом використання – звилученням води та її поаверненням, з вилученням води без повернення, без вилучення води;
- за технічними умовами водокористівання – із застосуванням технічних споруд, без застосування споруд.
У залежності від цілей водокористування джерела водопостачання поділяються на дві категорії.
До 1 категорії відносяться водні об’єкти, що використовуються як джерела централізованого господарсько – питного водопостачання, а також для водопостачання підприємств харчової промисловості.
До 2 категорії відносяться водні об’єкти для культурно -побутових цілей і ті, що знаходяться в межах населених пунктів.