Вітамін E

Вітамін E 

Важливі факти

Жиророзчинний вітамін. Антиоксидант. Цей вітамін був відкритий в 1922 р. і отримав п'ятий номер по порядку в алфавітній класифікації, тому він має титул вітаміну Е. При дефіциті його в раціоні лабораторних щурів у самок під час вагітності гинув плід, а у самців наступала тестикулярна атрофія. З таких скромних і маловідомих точок відправлення і почався потік інформації по цьому вітаміну, зумовленому стати одним з найбільш могутніх наших союзників в захисті організму від руйнувань, що заподіюються вільними радикалами.

Дослідники вибрали назву "Токоферол" для вітаміну Е від грецького tos (дітородіння), phero (народжувати) і ol (хімічне позначення для спирту, яким він з погляду хімічної будови є), щоб відобразити його самобутню роль у відновленні репродуктивних функцій у лабораторних щурів.

Вітамін існує принаймні у восьми різних конфігураціях, причому всі вони володіють тією ж активністю, що і "справжня" молекула (d-альфа-Токоферол), найбільш часта і активна форма. Вона залишається стандартом, з яким ми порівнюємо активність інших форм; активність їх дії ми виражаємо в еквівалентах d-альфа-токоферола.

Харчові джерела

Найбагатші джерела - це рослинне масло: соняшникове, бавовняне, шафранове, кукурудзяне, маргарин, насіння соняшнику, мигдаль, арахіс.  

Функції в організмі

Через свої антиоксидантних можливості Токоферол включається в клітинну мембрану для видалення вільних радикалів, які могли б ослабити найосновнішу захисну лінію клітки. У імунних клітках він також підсилює і захищає мембрани, навколишні лізосоми. Ці лізосоми - маленькі ємності могутніх хімічних речовин з великим потенціалом вільних радикалів, яких імунні клітки зберігають в готовому вигляді для транспортування до місця атаки вірусів, бактерій і інших "іноземних" завойовників

І тут, зовсім як в старовинних арміях виливали казани киплячого масла на голови ворогів, імунні клітки вивалюють руйнівні хімічні речовини на ворогів організму, з тим щоб убити їх. До нещастя, зовсім як це бувало в старовинні часи, якщо кипляче масло ненавмисно потрапляло на голови своїх людей, воно їх теж вбивало. Вивільнення цих токсичних захисників в наших власних здорових тканинах може так само зруйнувати їх. Справа Токоферолу - зібрати вільних радикалів в одному місці перш, ніж вони нашкодять нам. За наслідками недавніх досліджень виходить, що, мабуть, ця найважливіша функція Токоферолу може захистити нас від атеросклерозу і, як наслідок, від серцевих захворювань, від утворення катаракти і від швидкого старіння всіх наших тканин.

Взаємодії

• Харчові поліненасиченні жири (ПНЖ) і масла збільшують потребу в Токоферолі, причому необхідні кількості для запобігання дефіциту варіюють від 5 до 20 міліграма в день. Наближене співвідношення прийому Токоферолу для запобігання його недостатності при збільшенні прийому ПНЖ складає 0. 4 міліграм Токоферолу на кожен грам ПНЖ.

• Дефіцит Токоферолу може привести до зниження рівня магнію в тканинах.

• Селен і Токоферол взаємодіють так тісно, що додатковий прийом один для коректування дефіциту (или. достижения оптимального здоров'я) вимагає пропорційного додаткового прийому іншого.

• Якщо одночасно з Токоферолом приймати залізо (тривалентне), воно окислятиме Токоферол і переправлятиме його в кишечник в неактивній формі. Двовалентна форма заліза (яка частіше використовується

1 2 3 4