Вітамін В5

Вітамін В5

Термін «пантотенова кислота» походить від грецького слова, що означає «усюдисущий», оскільки вона була виявлена в значній кількості в рослинних і тваринних тканинах. Вона представлена, в основному, двома компонентами: пантотенова кислотою (альфа-гамма-диокси-бета, бета-диметилмасляна кислота) і бета-аланином.

Пантотеновая кислота в рослинних і тваринних продуктах частіше зустрічається в зв'язаному вигляді, головним чином, у формі коензиму А. Он грає фундаментальну роль в обміні речовин, функціонуючи як проміжний акцептор, переносник і донор залишків карбонових кислот (ацилов) у ферментативних процесах окислення і біосинтезу жирних кислот, стеринов (зокрема, холестерину і стероїдних гормонів), триглицеридов і фосфоліпідів, при окислительном декарбоксилировании кетокислот (зокрема піровиноградною і альфа-кетоглутаровой) в циклі Кребса, в біосинтезі ацетілхоліну, тема і ряду інших важливих в біохімічному відношенні з'єднань.

Пантотеновая кислота всмоктується в тонкому, а що синтезується мікрофлорою – в товстому кишечнику. У крові пантотенова кислота знаходиться як в плазмі, так і у формених елементах у вигляді коензиму А. У еритроцитах людини міститься 0,2-0,3 мкг/100 мл пантотенової кислоти. З сечею у людини виділяється в добу до 70% пантотенової кислоти від кількості, що поступила в організм.

Обмін пантотенової кислоти в організмі тісно пов'язаний з функцією ряду ендокринних органів. Від забезпеченості організму пантотенової кислотою залежить діяльність надниркових. При хронічній недостатності вітаміну наступає гіпофункція кори з порушенням синтезу в ній глюкокортикоїдів.

При дефіциті пантотенової кислоти в раціоні живлення виникають слабкість, стомлюваність, депресія, головний біль, тремор, атаксія, периферичний неврит, тахікардія, гіпотензія, анемія, анорексія, ахлоргидрия, замок. Лабораторні тести виявляють гипохолестеринемию, гипогам-маглобулинемию, порушення ацетилювання, зменшення виділення 17-кетостероидів з сечею

Ендогенна (вторинна) недостатність пантотенової кислоти виникає при різних захворюваннях (зокрема інфекційних), інвазіях паразитами, при прийомі деяких лікарських засобів (фтивазида і ін. ), відновних процесах після операцій.

За даними різних авторів, концентрація загальної пантотенової кислоти (включаючи її похідні і коензим А) в сироватці крові варіює від 400 до 700 міліграма/мл, а концентрація вільної пантотенової кислоти – від 15 до 40 міліграма/мл. Падіння добової екскреції пантотенової кислоти нижче 3 міліграми може служити вказівкою на її недолік в організмі.

Для визначення пантотенової кислоти і її похідних в біологічних об'єктах (кров, мочивши, тканини) і харчових продуктах широко використовують мікробіологічні методи із застосуванням як тісто-організм Lactobacillus arabinosus або Saccharomycoides ludwigii Км.

Зразкова добова потреба дорослої людини в пантотенової кислоті складає 10-15 міліграм, або 4-5 мг/1000 ккал.

З харчових продуктів особливо багаті пантотеновой кислотою: яловича печінка, нирки, м'ясо, гречана крупа, горох.

Вітамін В5 входить до складу біологічно активних добавок до їжі

 

Значення: вітамін В5 грає важливу роль в обміні речовин, робить нормалізуючий вплив на нервову систему (високий життєвий тонус, хороша концентрація уваги, захист від стресів), на функції надниркових і щитовидної залози. Застосовується для профілактики запальних процесів, захворювань шкіри і волосся. Сприяє зменшенню запасів жиру в організмі.

Симптоми дефіциту: болі в суглобах; випадання волосся; передчасна сивина; дрібні тріщини в куточках рота; оніміння, судоми рук і ніг; ослаблення зору і пам'яті; дратівливість; замки.

Норма щоденного споживання для різних груп людей: середня норма для дорослої людини - 10 міліграм в день.

Грудні діти 5мг на літр материнського молока

Групи

1 2