Зефір

ЗЕФІР

Зефір – одне з найніжніших і вишуканіших ласощів, яке як і раніше улюблене як дорослими, так і дітьми. Неспроста слово «зефір» в перекладі означає «легкий вітерець». Рецепт зефіру був відомий ще з часів Древнього Сходу. Так мандрівники з далеких країн, аби здивувати або віддячити жителям Старого Світла, незмінно привозили в дарунок зефір і пастилу. У російській кулінарії зефір став відомий з XIV століття і з тих пір вважається споконвічно російськими ласощами.

ВИГОТОВЛЕННЯ

Це солодка хмара, що іменується зефіром, виготовляється на основі агару з морських водоростей, збитого білка і яблучного пюре, а також за допомогою здійснений нових компонентів – невеликої кількості масла і жовтків, які не використовуються в приготуванні російської пастили. У сучасному виробництві не обходяться і без добавок, які представлені у вигляді харчової кислоти, есенції і фарбників.

Раніше зефір готували лише з яблук, а вже в сучасній кулінарії зустрічаються рецепти з вживанням таких фруктів, як абрикоси, ананаси і багато інших. Але яким би не був зефір: з яблук або абрикоса, приготований самостійно або придбаний, хороший і справжній продукт, поза сумнівом, пишний і білосніжний, а ось поганий – сіруватий і жорсткий.

КОРИСНО ЗНАТИ

Всупереч загальній думці про те, що солодке – шкідливо, зефір дуже корисний продукт. Зі всіх існуючих солодощів саме його радять дієтологи. А все тому, що в цих ласощах багато вуглеводів і майже відсутні жири. Завдяки вуглеводам зефір сприяє розумовій діяльності, а харчові волокна допомагають травленню. Але найбільш корисним компонентом, що входить до складу зефіру, є агар, що добувається з морських водоростей. І це далеко не все. Зефір завдяки з'єднанню пектину благотворно впливає на виведення з організму токсичних речовин; виведення іонів важких металів; зниження шкідливих побічних дій лікарських препаратів. Таким чином, серед переваг смачних ласощів зефір гідний уваги в першу чергу

Зефір — продукт, отриманий збиттям суміші фруктово-ягідного пюре з цукром і яєчним білком. Збита маса змішується з агаровим сиропом або мармеладною масою. Як добавки при виробництві зефіру застосовуються харчові кислоти, есенції, фарбники.

Зефір формується методом відсадження у вигляді виробів різноманітної форми, частіше за все напівкулі. Зефір виробляється на агарі, пектині, фурцелларані і желатині.

Зефір виробляється глазурований і неглазурований.

Технологія виробництва зефіру на агарі включає наступні основні стадії: підготовку сировини, приготування агаро-цукрово-паточного сиропу; приготування зефірової маси; формування зефірової маси; структуроутворення зефірової маси і підсушила половинок зефіру; обсипання половинок зефіру цукровою пудрою і склеювання їх.

Технологія виробництва зефіру на пектині передбачає наступні стадії: підготовка сировини; приготування суміші яблучного пюре з пектином і цукром-піском; приготування цукрово-паточного сиропу; приготування зефірової маси; структуроутворення зефірової маси і підсушила половинок зефіру; обсипання половинок зефіру цукровою пудрою і склеювання їх.  

А ось рецепт приготування зефіру.  

Інгредієнти

-1 кг цукру

-25 г желатину

-1 ст. л. лимонної кислоти

-0. 5 ч. л. ваніліну

-1 ч. л. сода 

Дії

1 2

Схожі роботи