Історія розвитку виноробства
ПЛАН
ВСТУП.
1. ГРУЗІЯ - БАТЬКІВЩИНА ВИНОРОБСТВА
2. РОЗВИТОК МОЛДОВСЬКОГО ВИНОРОБСТВА.
3. ВИНОРОБСТВО У ДРЕВНЬОМУ ЄГИПТІ.
4. ДРЕВНЯ ГРЕЦІЯ ТА РОЗВИТОК ВИНОРОБСТВА.
5. ДРЕВНІЙ РИМ У СТАНОВЛЕННІ ВИНОРОБСТВА.
6. ВИНОРОБСТВО ФРАНЦІЇ.
7. РОЗВИТОК ІСПАНСЬКОГО ВИНОРОБСТВА.
8. ВИНОРОБСТВО ПОРТУГАЛІЇ.
9. ВИНА ТОКАЮ.
10. ВИНОГРАДНА "ЧУМА".
ВИСНОВОК.
ДЖЕРЕЛА.
ВСТУП
В українському радянському енциклопедичному словнику вино розглядають у широкому плані: «Вино – алкогольний напій, одержуваний у процесі виробництва з винограду, плодів або ягід
В дореволюційному енциклопедичному словнику товариства Братів Грант і Ко дається більш конкретне визначення лише виноградного вина: «Виноградное вино, напиток, получаемый спиртовым брожением виноградного сока в присутствии мязги (твердых частей ягод) или без него» (т. 10).
Вино починається з винограднику. Саме тут у залежності від природних умов (висота над рівнем моря, рельєф, ґрунтові умови, температурний та світловий режим, забезпеченість вологою), метереологічних умов поточного року та застосованої агротехніки по-різному формуються якості винограду та отриманого від нього вина.
Протягом тисячоліть виноробства різні народи по-різному виготовляли вино і по-різному його споживали.
Історія виноробства сягає далеко в глибину віків. Знахідки вчених-археологів свідчать про те, що вже 7 або, за деякими даними, навіть 10 тисяч років тому в Закавказзі, Середній Азії та прилеглих районах – Ірані, Сирії, Афганістані, а також у Месопотамії та Єгипті культивувався виноград та вироблялось вино.
Побіжно переглянемо найбільш відомі сторінки світового виноробства:
ГРУЗІЯ, МОЛДОВА, ДРЕВНІЙ ЄГИПЕТ, ДРЕВНЯ ГРЕЦІЯ, ДРЕВНІЙ РИМ, ФРАНЦІЯ, ІСПАНІЯ, ПОРТУГАЛІЯ, ВИНА ТОКАЮ, а також таке явище, як ВИНОГРАДНА "ЧУМА"
1. ГРУЗІЯ - БАТЬКІВЩИНА ВИНОРОБСТВА
Сучасна наука як одне з найбільш вірогідних місць походження виноградної лози називає передгір’я Кавказьких гір. У Грузії знайдено чіткий відбиток виноградного листка на камені, який геологи відносять до епохи, віддаленої від нас більше 5 мільйонів років. А наявність у Грузії великої кількості різноманітних аборигенних сортів виноградної лози свідчить про те, що ця територія є одним із центрів формоутворення дикого та культурного винограду.
Археологічні дослідження англійського археолога Х’ю Джонсона свідчать, що в Грузії ще у VІІІ тисячолітті до н. е. вирощували виноград та виробляли з нього вино. На Кавказький хребет, як на батьківщину культурного виноградарства та виноробства, вказує і Біблія. Під час археологічних розкопок на території сучасної Грузії були знайдені жбани для зберігання вина, кам’яні преси, давильні, що стало підтвердженням високого розвитку виноробної культури у ІІІ-ІІ тисячолітті до н. е. У греко-римську добу згадки про високе значення грузинського виноробства знаходимо у Гомера, Аполлонія Родоського, Ксенофонта, Стратона. Власне, легендарна Колхіда, куди плавали за Золотим Руном аргонавти, це прадавня Грузія. На кавказьких горах розгніваний Зевс наказав розіп’яти