Приготування холодних страв та закусок із риби та нерибних продуктів моря
Приготування холодних страв та закусок із риби та нерибних продуктів моря:оселедець натуральний, січений по – київські, риба під маринадом, риба фарширована, заливна під майонезом, кальмари, креветки заливні, краби під майонезом, маринад овочевий з томатом, заправка гірчична.
Оселедець з цибулею
Філе оселедця нарізають тоненькими шматочками, кладуть на тарілку для оселедця, зверху прикрашають частиною тоненько нарізаної кільцями ріпчастої цибулі, решту цибулі кладуть поруч.
Оселедець і цибулю поливають салатною заправою. Можна подати відварну картоплю.
Оселедець січений
Філе оселедця без шкіри і кісток подрібнюють на м’ясорубці разом із замоченим у молоці або воді і віджатим хлібом, злегка пасерованою ріпчастою цибулею і свіжими яблуками, додають розм’якшене вершкове масло, мелений перець, оцет і все розтирають до однорідної маси. Масу викладають на тарілку для оселедця, надають форми цілої риби (можна покласти голову і хвіст) або довгастої гірки і ложкою, змоченою в олії, роблять візерунок.
Перед відпусканням прикрашають яблуками, цибулею, вершковим маслом, листками салату, яйцями, звареними круто. Подають порціями по 50-100 г.
Риба під майонезом
Порційний шматок відвареної риби кладуть на тарілку з частиною овочевого гарніру, іншу частину розкладають довкола риби букетиками. Зверху рибу поливають майонезом з паперового конвертика із зубчиками, а гарнір — заправою.
Для бенкетів соус майонез приготовляють з рибним желе у співвідношенні 1:1, заливають рибу, прикрашають овочами, коли остигне, зверху заливають прозорим желе.
Риба фарширована
Підготовлений напівфабрикат фаршированої щуки, судака або коропа в цілому вигляді загортають у марлю, біля голови і хвоста перев’язують ниткою, кладуть на решітку рибного котла і разом зі спеціями і приправами припускають до готовності.
Зварену рибу охолоджують, нарізають поперек на шматки і відпускають.
Рибу можна подати на блюді у вигляді цілої тушки, навколо риби укласти овочевий гарнір. Окремо подають соус хрін або майонез.